Ořechové kávové koláče, které se doslova rozplývají v ústech: ideální těsto se zakysanou smetanou
Připravte si úžasně měkké ořechové koláčky ke kávě, jejichž těsto je díky zakysané smetaně neuvěřitelně vláčné a jemné. Tyto koláčky jsou ideálním doplňkem k odpolednímu odpočinku u šálku oblíbené kávy.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 1 malé vejce
- 70 g zakysané smetany nebo přírodního jogurtu
- 70 g krystalového cukru
- 100 g másla
- 45 ml slunečnicového oleje
- 40 g kukuřičného škrobu
- Asi 280 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- 1 balíček vanilkového cukru
Na náplň:
- 2-3 jablka (400 – 500 g)
- 70 g vlašských ořechů, mletých nebo jemně nasekaných
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička mleté skořice (nepovinné)
Další:
- Práškový cukr na posypání
Jak postupovat:
1) Příprava těsta: V hluboké míse smíchejte změklé máslo, olej, cukry, špetku soli, vejce a zakysanou smetanu nebo jogurt. Šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto. Postupně přidejte mouku s práškem do pečiva a kukuřičným škrobem. Míchejte, dokud nevznikne hladké, nelepivé těsto. Zabalte do fólie a dejte na 30-60 minut do chladničky.
2) Příprava náplně: Nastrouhaná jablka smíchejte s cukrem a vařte na pánvi, dokud se tekutina neodpaří. Přidáme vlašské ořechy a skořici a ještě minutu povaříme. Nechte vychladnout.
3) Tvarování sušenek: Z vyváleného těsta vykrájejte kolečka, do středu každého dejte náplň a okraje přehněte přes náplň. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 170 °C asi 10-15 minut.
4) Dokončete: Sušenky nechte zcela vychladnout a poté je posypte moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte také:
Závěr
Tyto ořechové sušenky vám zpříjemní každé odpoledne u kávy. Díky své jednoduché přípravě a lahodné chuti se rychle stanou vaším oblíbeným pohoštěním.