Blog

Ořechové kávové koláče, které se doslova rozplývají v ústech: ideální těsto se zakysanou smetanou

200views

Připravte si úžasně měkké ořechové koláčky ke kávě, jejichž těsto je díky zakysané smetaně neuvěřitelně vláčné a jemné. Tyto koláčky jsou ideálním doplňkem k odpolednímu odpočinku u šálku oblíbené kávy.

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 1 malé vejce
  • 70 g zakysané smetany nebo přírodního jogurtu
  • 70 g krystalového cukru
  • 100 g másla
  • 45 ml slunečnicového oleje
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • Asi 280 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru

Na náplň:

  • 2-3 jablka (400 – 500 g)
  • 70 g vlašských ořechů, mletých nebo jemně nasekaných
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička mleté skořice (nepovinné)

Další:

  • Práškový cukr na posypání

Jak postupovat:

1) Příprava těsta: V hluboké míse smíchejte změklé máslo, olej, cukry, špetku soli, vejce a zakysanou smetanu nebo jogurt. Šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto. Postupně přidejte mouku s práškem do pečiva a kukuřičným škrobem. Míchejte, dokud nevznikne hladké, nelepivé těsto. Zabalte do fólie a dejte na 30-60 minut do chladničky.

2) Příprava náplně: Nastrouhaná jablka smíchejte s cukrem a vařte na pánvi, dokud se tekutina neodpaří. Přidáme vlašské ořechy a skořici a ještě minutu povaříme. Nechte vychladnout.

3) Tvarování sušenek: Z vyváleného těsta vykrájejte kolečka, do středu každého dejte náplň a okraje přehněte přes náplň. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při 170 °C asi 10-15 minut.

4) Dokončete: Sušenky nechte zcela vychladnout a poté je posypte moučkovým cukrem.

Vyzkoušejte také:

Závěr

Tyto ořechové sušenky vám zpříjemní každé odpoledne u kávy. Díky své jednoduché přípravě a lahodné chuti se rychle stanou vaším oblíbeným pohoštěním.

Leave a Response