Blog

Udělejte to a úroda rajčat bude dvakrát bohatší.

134views

„Řez spodních listů rajčat je jedním ze způsobů, jak regulovat růst rostlin. Provádí se proto, aby se energie rostliny nasměrovala spíše na tvorbu plodů než na růst nových listů,“ uvedl Jaroslav Šumakov.

„Když rostlina dosáhne určité výšky, začne vynakládat více energie na udržení životní aktivity svých listů než na tvorbu plodů. Zkracování spodních listů pomáhá tuto energii přesměrovat na tvorbu plodů,“ dodává odborník.

Kromě toho prořezávání spodních listů rajčat pomáhá zlepšit cirkulaci vzduchu kolem rostlin. Listy v blízkosti země mohou bránit volnému pohybu vzduchu, což může vést k rozvoji houbových chorob.

„Ořezávání spodních listů také pomáhá zabránit kontaktu se zemí, který může způsobit hnilobu plodů, zejména pokud je půda mokrá. Odstraněním spodních listů se tato pravděpodobnost odstraní,“ poznamenal Jaroslav Šumakov.

V tomto případě by se prořezávání spodních listů rajčat mělo provádět opatrně a s ohledem na vlastnosti konkrétní odrůdy. Některé odrůdy rajčat mají větší kořenový systém a mohou vyžadovat prořezávání menšího počtu listů než jiné. Důležité je také zohlednit růstovou fázi rostliny a podmínky pěstování.

Tipy pro pěstování rajčat

Při pěstování rajčat je třeba věnovat zvláštní pozornost sazenicím. Odrůdy rajčat musí vyhovovat klimatickému pásmu, ve kterém jsou vysazeny, a musí být odolné vůči chorobám.

Tyto plodiny mají rády mírně kyselou půdu. Pokud půda na vaší zahradě není dostatečně kyselá, lze to napravit vápnem. Pokud je půda velmi kyselá, měli byste do ní přidat síranový granulát.

Pokud máte na zahradě k dispozici dostatek místa, pak na výsadbě keřů nešetřete. Rajčata by měla mít dostatek prostoru k růstu. Při výsadbě sazenic by mezi keři mělo být asi půl metru a mezi řádky asi metr.

Kontrolujte růst plevele. Keře ihned odplevelujte. Plevel v okolí rajčat brání správnému prohřátí půdy a také odebírá rajčatovým keřům vláhu a živiny.

Zanedbávat byste neměli ani kolíkování. To vede k vytvoření dalšího kořenového systému, a proto je keříkům dodáváno více živin a keřík je silnější. A v důsledku toho bude úroda lepší. Pokud keře nevyvážete, těžké větve pod tíhou plodů jednoduše spadnou na zem a jejich kvalita se zhorší.

Po vysazení sazenic, dokud nejsou dobře zakořeněné, je nutné je každý den zalévat. Vodu je třeba nalít ke kořenům a vyhnout se listům. Když se objeví plody, stačí rajčata zalévat jednou za pět dní, za sucha jednou za tři dny.

Rajčata je třeba hnojit. Keře můžete přikrmovat humusem, roztokem kuřecího trusu a popelem.

Můžete experimentovat a vysadit několik odrůd najednou – rané, pozdní, vysoké (vyžadující zaštipování) a nízko rostoucí. Získáte tak dobrou a stálou úrodu.

Leave a Response