Blog

Bílé hnojivo, které chrání rajčata před plísní

19.1kviews

Zkušení zahrádkáři vědí, jak chránit rostliny rajčat pomocí zcela neškodného hnojiva. Připravuje se na bázi kefíru.

Kefírové hnojivo proti plísni rajčatové

Pokud je kefír čerstvý, poskytuje ochranu proti plísni po dlouhou dobu. Tento mléčný výrobek je třeba smíchat v kbelíku s vodou v poměru 1 litr kefíru na 5-7 litrů vody. Touto směsí postříkejte rajčata 2 týdny po výsadbě sazenic na trvalé místo. Rostliny se pak ošetřují roztokem kefíru každý týden.

Aby se zabránilo výskytu škůdce, v chladném a deštivém létě se rajčata stříkají látkami obsahujícími med. Postřik se provádí jednou za dva týdny: nejprve – sazenice, poté – před výsadbou ven, naposledy – 2 týdny po výsadbě.

Pokud se to však neprovede a objeví se první příznaky pozdního onemocnění, ošetřete keře 10% roztokem kuchyňské soli. Tato metoda podporuje tvorbu ochranného filmu na plodech, který zabrání pronikání houby způsobující onemocnění.

Další způsoby hnojení rajčat proti moučnivce

Dva týdny po výsadbě sazenic rajčat použijte první komplexní hnojivo s malým množstvím dusíku, který pomáhá rostlinám nabrat sílu a tvořit šťavnaté listy, a také draslíku, fosforu a stopových prvků. Nadbytek dusíku v této fázi vegetace může vyvolat bujný růst listů, ale k nasazení plodů dochází později.

Jiný způsob hnojení – zřeďte půl čtvrtky hnoje v kbelíku s vodou, přidejte lžíci hnojiva s obsahem dusíku. Na zálivku každé rostliny použijte 0,5 litru tohoto hnojiva.

Zřeďte 1 kg hnoje třemi litry vody a směs nechte 3 dny kvasit. Původní koncentrát zřeďte čistou vodou v poměru 1:10, do každého kbelíku hotového hnoje přidejte 1 polévkovou lžíci granulovaného superfosfátu a lžičku síranu draselného. Dávka je 0,5-0,7 litru roztoku na každý keř.

Zelené hnojení připravíte tak, že 2/3 sudu naplníte nasekaným plevelem a posekanou trávou a doplníte čistou vodou. Organickou hmotu nechte 12-14 dní kvasit na teplém místě. Koncentrát rozmíchejte a 2 litry zřeďte v kbelíku s vodou. Do každého kořene nalijte 1 litr hotového roztoku.

Leave a Response