Blog

Hnojení rajčat během kvetení – jaká jsou nejlepší hnojiva

91views

Každý zahrádkář ví, že kvetou poměrně rychle a kvetení je důležitou fází jejich vývoje. Když rajčata kvetou, je třeba provést specifická opatření, aby byla úroda bohatší. Vzhledem k tomu, že období kvetení je spojeno se spotřebou velkého množství živin, je důležité, aby je rajčata v této době dostávala v optimálních dávkách. Za tímto účelem je důležité provádět správné hnojení.

Množství a kvalita plodů závisí na správném průběhu kvetení. V tomto případě se můžete zaměřit na minerální hnojiva, protože obsahují vše potřebné.

Hnojení rajčat během kvetení

Monofosforečnan draselný – jedná se o vynikající hnojivo, které již prokázalo svou účinnost. Rozpusťte deset gramů přípravku v kbelíku s vodou. Toto množství stačí na zalití jednoho metru čtverečního zahradní plochy.

Amophos – před použitím této látky by měly být záhony s rajčaty zavlaženy. Poté opatrně rozetřete diamofos na půdu. Použijte 25 gramů hnojiva na metr čtvereční.

Všechna vícesložková hnojiva obsahují potřebný komplex živin, takže je lze v této fázi bezpečně použít. Výhodou komplexních hnojiv je, že vyvažují všechny prvky potřebné pro rajčata.

Hnojení organickými hnojivy během kvetení rajčat

Mnoho zahrádkářů nepoužívá minerální hnojiva, protože jsou přesvědčeni, že organické látky jsou méně škodlivé a mohou chránit rostliny před chorobami. Z organických hnojiv lze v tomto případě použít následující možnosti:

  • Kvasinky – urychlují růst rajčat; toto hnojivo je nezbytností pro kvetoucí rostliny. Můžete si připravit ze suchých i čerstvých kvasnic. Čerstvé kvasnice v množství 100 g se zředí v litru teplé vody. Po zpěnění roztok nalijte do desetilitrového kbelíku s vodou. Hnojivo nějakou dobu trvá, pak se použije na zalévání rajčatových keřů – stačí na ošetření 15 rostlin.
  • Popel – vhodný je nejen dřevěný popel, ale také rašelinový nebo slamnatý popel. Popel obsahuje vápník; hořčík a fosfor, které jsou pro kvetoucí rajčata velmi užitečné. Způsob použití popela je jednoduchý – jednou týdně přidejte 1 polévkovou lžíci ke každému keři. Dvakrát měsíčně lze rajčatové keře zalévat roztokem popela (100 g popela na kbelík vody).
  • Jód – zvyšuje počet výhonků. Pro zavlažování keřů u kořene připravte roztok: do 1 vědra vody přidejte 3 kapky jódu.

Organická hnojiva lze aplikovat nejen u kořenů, ale i na listy. Listové hnojení vede k rychlejším výsledkům – v tomto případě rostlina dostane živiny včas.

Další informace z GRADOVÁNÍ:

Leave a Response