Blog

Hoďte kouli fólie do pračky a už nikdy nebudete prát jinak.

2.9kviews

Hliníková fólie, známá jako alobal, se v domácnosti nejčastěji používá k pečení nebo grilování. Méně známá jsou jeho další využití. Ukážeme vám, jak alobal v domácnosti používat při čištění a praní.

Fólie na čištění

Fólii nemusíte používat jen jako pokličku při pečení nebo jako ochranný kryt grilu a podložku pod maso při grilování. Může vám pomoci při čištění mnoha věcí v domácnosti. Je nepostradatelná při čištění příborů a pomačkaná pomůže odstranit i hrubé nečistoty místo houbičky. Stříhání do složené fólie vám dokonce naostří nůžky a zastrčení fólie pod potah žehlicího prkna vám usnadní žehlení.

Zabalte do pračky

Praní s alobalem neznamená, že bude čistší nebo bělejší. Pomůže vám však eliminovat účinky elektrostatické elektřiny. Po praní s hliníkovou fólií se na oblečení bude držet mnohem méně žmolků a nečistot. To oceníte zejména v případě, že perete černé spodní prádlo, svetry, punčocháče nebo halenky. Jednu kuličku alobalu můžete navíc během praní použít opakovaně.

Vyrobte si vlastní kouli z fólie

Výroba koule na praní je poměrně jednoduchá. V jedné pračce byste jich však měli použít několik. Z role fólie ustřihněte podélně 3 dlouhé pruhy a začněte ždímat. Je opravdu důležité ždímat dlouho a dobře a několikrát zkontrolovat, zda míč nemá ostré hrany. Důležitý je tlak na fólii, koule se nesmí během praní rozmotat. Výsledná koule by měla mít průměr 6 cm a celou fólii (3 m) použijete na 3 koule.

Kuličky budete používat opakovaně, pokud je dobře přitlačíte, nemusíte se obávat poškození prádla. Po vyprání občas zkontrolujte, zda nemají ostré hrany a zda se koule nerozvíjí. Při praní černého a tmavého prádla jsou fóliové kuličky ideálním pomocníkem.

Balení v sušičce

Alobalové kuličky udělají v sušičce stejnou službu, ale je třeba použít větší množství. Budete potřebovat přibližně 5 kusů. Použití fólie v sušičce také zkrátí dobu sušení.

Leave a Response