Dachnikům je dobře známo, co se stane, když dáte křenu na zeleninové zahrádce volnou ruku. To však ještě není důvod k tomu, abyste s rostlinou začali nemilosrdně bojovat.
Křen je žádaný v kuchyni, lidovém léčitelství a zahrádkáři na něj mají svůj vlastní názor.
Bývalí zahrádkáři se podělili o své zkušenosti s používáním křenu jako přírodního léku na všechno.
Z nemocí
Zahrádkářům, kteří věrně a opravdově podporují ekologické zemědělství, bude křen užitečný v boji proti fuzarióze, fytoftóze a kladosporióze.
K přípravě nálevu budou potřeba čerstvé křenové listy, voda a tři dny času.
Poté se prostředek přecedí a použije se k postřiku.
Od škůdců
Je třeba nakrájet haluze a zalít je vodou. Na 1 kilogram nasekané zeleně budete potřebovat 5 litrů vody.
Po několika dnech je třeba nálev přecedit a lze jej použít k boji proti mšicím a odpuzování dalších škůdců.
Hnojivo
Křen lze použít ke zlepšení složení a struktury půdy v zeleninové zahradě.
Například nasekané oddenky a nať působí jako dezinfekce půdy ve skleníku.
Listy křenu, které zbyly z nálevů, lze použít jako hnojivo.
Po ukončení fermentace se také zalijí vodou a odnesou na zeleninovou zahrádku.
Odborníci však zahrádkářům připomínají, že lidové prostředky nejsou vždy účinné a někdy je obtížné vypočítat dávkování užitečných látek.