Blog

Jak se na podzim zbavit plísně v zeleninové zahradě: metoda, která se dědí z generace na generaci

Растения
50views

Houbové onemocnění známé mezi dačickými pěstiteli jako moučnivka postihuje ovocné stromy, bobulové keře, hroznové víno, jahody, rajčata, okurky, dýně, mrkev, papriky, mnoho květin… Pravděpodobně nemá cenu pokračovat.

Co dělat. Vždy se můžete obrátit o pomoc na chemické přípravky, například „Topaz“. Až na to, že málokdo chce ošetřovat rostliny chemií v období plodů, i když pro květy je tato metoda přijatelná. Ale i ve vztahu k nim se doporučuje používat biologické kompozice – „Fytosporin“ a tak dále.

Důstojná možnost boje proti houbovým chorobám – Bordeauxská kapalina. Jedinou nevýhodou je, že měď v kombinaci s vápnem ve vysokých koncentracích tvoří vločky, které ucpávají trysky postřikovačů.

Co je třeba udělat. Používejte přípravek Burgundy Liquid, ve kterém je vápno nahrazeno uhličitanem sodným, který je stejně účinný při snižování škodlivých účinků mědi na rostliny, ale nevytváří kaly.

Aby se síran měďnatý ve vodě zcela rozpustil, aniž by se odlupoval a ucpával trysky, je třeba do vody přidat malé množství kyseliny citronové.

K přípravě jednoprocentního roztoku bordeauxské kapaliny je třeba ohřát pět litrů vody na teplotu 40-45 stupňů a rozpustit v ní 90-100 gramů jedlé sody.

Ihned také přidejte lepidlo, například strouhané mýdlo nebo tekuté mýdlo na praní, v množství 30-40 gramů. V dalších pěti litrech vody o teplotě 40-45 stupňů rozpusťte 100 gramů síranu měďnatého a špetku kyseliny citronové.

Poté roztok se síranem měďnatým opatrně vlijte do roztoku s jedlou sodou a směs promíchejte.

Leave a Response