Blog

Jakou teplotu má klimatizace v horku nejlépe udržovat?

87views

Léto je v plném proudu a vysoké teploty vyžadují používání klimatizace, zejména u lidí, kteří tráví dlouhou dobu v malých uzavřených prostorách. Obecně platí, že ve velkých vedrech se zvyšuje poptávka po klimatizovaném prostředí. V horkém a dusném podnebí zapínají kanceláře, obchody, firmy, supermarkety, banky a mnoho dalších provozoven chladicí zařízení ve snaze zajistit příjemnou teplotu.

Měli bychom však zbystřit, pokud jsou klimatizační zařízení v neustálém provozu. Podle otolaryngologů může dlouhodobé působení klimatizace způsobit určité problémy.

Kvůli horku je běžné, že lidé tráví hodně času v prostředí s ochlazeným vzduchem. To však může vysušovat dýchací cesty, způsobovat krvácení z nosu a vyvolávat nástup nachlazení. Proto byste měli vědět, jak používat klimatizaci, aby vám poskytovala příjemné prostředí a přitom nepoškozovala vaše zdraví.

Jak používat klimatizaci?

Dr. Jamal Azzam vysvětluje, že klimatizační systém je třeba chápat jako zařízení, které připravuje vzduch, jenž se dostane do našeho těla a plic, tak, aby splňoval potřebu odvodu kyslíku a oxidu uhličitého.

Zatímco intenzivní horko může vyvolat touhu přepnout zařízení na nižší teplotu, příliš studený vzduch může oslabit ochranu dýchacího systému. Následky mohou být dosti nepříjemné:

– Zánět vedlejších nosních dutin;

– zhoršení alergické rýmy;

– Laryngitida;

– faryngitida;

– tracheitida;

– bronchitida;

– astma (které může v extrémních případech vést až k bronchopneumonii).

Chladné teploty mohou také způsobit suchost očí, zejména u lidí, kteří pracují s počítačem. To obvykle způsobuje, že oči méně mrkají, snižuje se normální slzení a spojivky a rohovka jsou vystaveny suchému vzduchu.

Jak se vyhnout škodám způsobeným klimatizací?

Prvním doporučením je nezapínat ji pod 21 stupňů. Přitom je kromě regulace teploty a vlhkosti nezbytné čistit filtr a celý systém, zejména pokud je klimatizace v neustálém provozu.

Dalším velmi užitečným návykem je hydratace pitím vody v průběhu celého dne. Dobrým zvykem je také několikrát denně si do nosních dírek stříkat solný roztok – to velmi pomáhá zvlhčovat nos a zlepšuje fungování všech obranných mechanismů organismu.

Tepelný šok

Pozornost je třeba věnovat tepelnému šoku, zejména u osob přicházejících z horkého prostředí. Obvykle zapnou klimatizaci na co nejnižší teplotu – a když se ochladí, teplotu zvýší. Nejlepší je však opačná varianta: zapnout ji asi na 24 stupňů a pomalu snižovat teplotu na 21 stupňů.

Používání klimatizace v autě

Auto může způsobit dýchací potíže, zejména alergikům. Proto se doporučuje udržovat klimatizační systém čistý a bez plísní a bakterií. Proud vzduchu by měl směřovat vzhůru, mimo obličej a tělo.

Správným používáním klimatizace si tedy budete moci užívat mírné a příjemné klima, aniž byste ohrožovali své zdraví.

Zaměřte se na hygienu

Je dobré dbát na hygienu klimatizace. V jejích filtrech se při neustálém používání hromadí roztoči, bakterie, plísně a viry. Pokud jednotku nečistíme, budeme dýchat kontaminovaný vzduch špatné kvality. Lidé, kteří jsou mu vystaveni, jsou náchylnější k onemocněním dýchacích cest, jako je rýma, zánět vedlejších nosních dutin, bronchitida, zápal plic a plísňové infekce horních cest dýchacích.

Pravidelné čištění filtrů a předního panelu klimatizace by se mělo provádět v průměru alespoň jednou měsíčně. Důkladné čištění by se mělo provádět jednou ročně.

Upozornění! Článek má pouze informativní charakter. Nikdy se neléčte sami a vždy vyhledejte lékaře!

Leave a Response