Blog

Jaký postřik rajčat používá většina zahrádkářů?

145views

Péče o ochranu rajčat před chorobami a škůdci začíná na začátku vegetačního období, ve fázi sazenic.

Ošetření půdy před výsadbou sazenic

Několik dní před výsadbou sazenic postříkejte půdu herbicidy proti jednoletým dvouděložným a obilným plevelům. Na 100 m2 postačí 5 litrů pracovního roztoku.

Ošetření sazenic před výsadbou

Sazenice rajčat chraňte ještě před jejich výsadbou na trvalé stanoviště. Zvláště důležitá je ochrana proti půdním škůdcům, jako jsou larvy májovek a drátovci. V této fázi může jedna larva zničit několik desítek mladých rostlinek během jediného dne. Sazenice se namočí do roztoku insekticidu, obvykle 1,4 g na 0,7 l vody.

Tento objem stačí na 200-250 rostlin. Kořeny rajčat namočte bezprostředně před výsadbou do země na 2 hodiny. Požadovaná okolní teplota je +18 až +23 °C. Ochranný účinek trvá déle než 20 dní, přípravek se šíří po celé rostlině, proto chrání nejen proti půdním škůdcům, ale také proti mšicím, bázlivci křížatému a bramborovému chrobákovi coloradskému.

8-10 dní po výsadbě sazenic

V této fázi se rajčata postříkají proti pozdní plísni, alternarióze a makrosporióze. Co nejčasnější postřik je nejlepším prostředkem proti pozdní plísni. Na rostlinách mohou být přítomny spory těchto chorob, které dobře přezimují v rostlinných zbytcích, půdě a mohou být přítomny v semenném materiálu. Včasný postřik rajčat chrání rostliny dříve, než se houba stihne rozvinout. Pokud se vynechá namáčení sazenic v insekticidu, postříkejte je stejným přípravkem.

Růst rostlin. Plevele vysoké 10-15 cm

Plevele jsou pro kulturní rostliny nejen konkurencí pro živiny, ale také příznivým prostředím pro choroby a škůdce. K opětovnému napadení rajčat často dochází právě kvůli chorobám, které se vyvinuly na blízkých plevelech. V ideálním případě by pro dosažení vysokých výnosů měla být kořenová zóna rostlin zcela bez přebytečné vegetace. Proto se ve stavu aktivního růstu jednoletých a vytrvalých plevelů obilovin postříkají herbicidem, obvykle 20 ml přípravku na 2-3 litry vody – stačí na 100 m2. Před postřikem se však podívejte do návodu na obalu.

Růst rostlin. Po skončení ochranného účinku předchozího postřiku

V této fázi pokračujeme v ochraně rostlin proti Phytophthora a Alternaria. Mezi škůdce, kteří jsou nyní obzvláště aktivní, patří larvy červců a mšice. Postřik rajčat je vhodné provést ještě před jejich nasazením.

Poupata před květem

Ošetření se provádí 10-14 dní po předchozím ošetření. V tomto období je obzvláště důležité chránit rostliny před fytoftorou a alternariózou, které mohou zabránit tvorbě poupat, a tím výrazně ovlivnit množství úrody. Postřik insekticidem je zaměřen na různé druhy červců. Aby si škodlivý hmyz na přípravek nezvykl, použijte jiný insekticid než předchozí.

V případě aktivních projevů alternariózy (zkřivené listy, okrouhlé hnědé suché skvrny, které se objevují nejdříve na starých listech) se provádí dodatečný postřik.

Za klimatických podmínek usnadňujících rozvoj alternariózy (teplo s častými srážkami) se ošetření fungicidem opakuje po 10 dnech.

Po odkvětu – vývoj plodů

Po skončení ochranného účinku předchozího ošetření pokračujeme v ochraně proti fytoftoře a alternarióze.

Po odkvětu – nasazení plodů

Po skončení ochranného účinku předchozího ošetření (14 dní) postřik proti červcům, fytoftoře, alternarióze, makrosporióze.

Vývoj a dozrávání plodů

Pokračujeme v ochraně proti makrosporióze, alternarióze a fytoftoře. Abychom zabránili vzniku rezistence, měníme fungicid.

Po sklizni

Připravujeme plochy pro další sklizeň. Odstraňujeme všechny zbytky plodin.

Leave a Response