Blog

Kdy se vysévají rajčata druhé sklizně?

1.7kviews

Tip pro začátečníky – pěstování rajčat není náročné na práci, protože je to jen koníček! Není třeba se připravovat na těžkou práci, stačí jim dát čas, nejsou to žádné plevele. Nenechávejte je plavat na volném prostranství, rychle odstraňujte listy a výhonky, zalévejte a mulčujte půdu pod nimi. Bez vaší pozornosti vytvoří menší úrodu, než by mohly, a mohou jen onemocnět.

Příznivé podmínky pro pěstování pozdních rajčat existují téměř ve všech částech země, ale nejlepších výsledků se dosahuje v jižních oblastech a na pobřeží Černého moře, kde podzimní mrazy padají později.

Kdy vysévat rajčata druhé sklizně?

Sazenice pro pěstování pozdních rajčat se pěstují na otevřených záhonech. Semena se vysévají od 25. května do 5. června. Plocha se předhnojí 15 g/m2 superfosfátu, 10 g/m2 dusičnanu amonného a 6 g/m2 draselného hnojiva. Vysévá se 2-2,5 g/m2 osiva a zasypává se 2-3 cm orniční směsi. Pravidelně zalévejte. Na 1 ha rajčat je potřeba 25 m2 sazenic.

Pozdní rajčata se pěstují na zavlažovaných plochách po raných bramborách, cuketách, hrachu. Po sklizni předplodiny se půda pohnojí 2-3 t/ha hnoje, 50 kg/ha superfosfátu a 20 kg/ha draselného hnojiva.

Orba se provádí do hloubky 25 cm a brázdění do hloubky 85-90 cm. Rostliny se vysazují ve vzdálenosti 30 cm v řádku, po jedné na hnízdo. Po zachycení se umístí drátěný rám nebo kůly, ke kterým se přivážou.

U vysokokmenných odrůd se kůl ponechává pod prvním květenstvím. Rostliny polodeterminantních odrůd se připevňují k nízkému drátěnému rámu s omezeným počtem kůlů.

Péče o porost se během vegetace omezuje na pravidelné zalévání, okopávání a dvakrát denně přihnojování 15-20 kg/ha dusíkatých hnojiv.

Další informace ze ZAHRADNICTVÍ:

Leave a Response