Blog

Které odrůdy hroznů jsou nejlepší pro výrobu brandy?

72views

Zatímco slaný aromatický plod, hrozen, který je součástí našich tradic, historie a kořenů, si spojujeme s výrobou nápoje bohů, vína, u nás je oblíbená také pálenka z hroznů, kterou označujeme za náš národní nápoj.

Bulhaři mají ve vaření pálenky staré tradice a v nepříliš vzdálené minulosti se tak dělo téměř na každém dvoře, zatímco dnes je s vařením ohnivé tekutiny spojena řada omezení.

Skutečnost, že ne každý si dnes může pálenku uvařit doma, neznamená, že bychom neměli znát tradice a zvyky vaření pálenky, jejíž kvalita závisí nejen na technologii, ale také na odrůdě hroznů, ze kterých se pálí. Které odrůdy hroznů jsou pro pálenku nejlepší, je klíčovou otázkou pro ty, kteří si chtějí pálenku sami uvařit, i pro ty, kteří si ji raději jen vychutnávají.

Jaké jsou nejlepší odrůdy hroznů pro výrobu brandy?

Hroznová pálenka nepatří u nás náhodou mezi nejpreferovanější ke konzumaci, i když se vaří také ze švestek, meruněk, kdoulí a dalšího ovoce. Volba pálenky z hroznů je zcela pochopitelná vzhledem k tomu, že je díky rozmanitosti hroznů, z nichž se pálí, mimořádně bohatá na chutě. A které odrůdy hroznů jsou mezi nimi pro pálenku nejlepší?

Důležitá otázka nejen v případě, že se chystáte pálenku vařit, ale také pokud se ji chystáte pouze konzumovat. Koneckonců, chcete přece mít na stole pálenku plné chuti, ne? Mezi domácí hroznovou pálenkou a komerčně dostupnou je rozdíl ve stupních, který byste měli mít na paměti – komerčně dostupná je slabší a jemnější, do 42 stupňů, zatímco domácí jde až do 60 stupňů, což naznačuje, že byste měli být opatrnější s množstvím, které zkonzumujete, ať už vám chutná jakkoli, protože je silná.

Pro výrobu pálenky z hroznů jsou vhodnější cukrové odrůdy, takže nemusíte přidávat velké množství cukru, což je nutné při výrobě pálenky z kyselejších hroznů. Zajímavostí, která může být neznámá i milovníkům hroznové pálenky, kteří jsou pouze konzumenty, nikoli výrobci domácí pálenky, je, že se destiluje z mladého vína získaného z dokonale vyzrálých sladkých hroznů.

Z nejlepších odrůd hroznů pro výrobu pálenky stojí za zmínku Mišpule, Muškát, Sauvignon Blanc, Perla, Smoke a další aromatické bílé hrozny. Znalci hroznové pálenky a ti, kteří mají znalosti o jejím vaření, mezi těmito odrůdami rozlišují jako nejlepší jednu odrůdu, která se pro destilaci ohnivé tekutiny velmi doporučuje, a to Muškát.

Tato odrůda světlého hroznu, která byla vybrána ve Francii před více než 150 lety, patří v této zemi k nejpěstovanějším a nejpoužívanějším pro výrobu vína a pálenky, protože z jejích sladkých a šťavnatých zrn se vyrábí skvělá hroznová pálenka. Je jemná, velmi aromatická a pitelná, plná, s bohatou chutí, a protože se jedná o sladkou odrůdu, není nutné při destilaci hroznové pálenky přidávat mnoho cukru.

Její zlatavý odstín jí dodává na výjimečnosti a další chuť jí dodává zrání ve speciálních dubových sudech. Důležité rozhodně nejsou jen odrůdy, ale také technologie výroby a zrání, která by vás skutečně zajímala jen v případě, že byste si ji sami vařili. Pokud se zkrátka chystáte hroznovou pálenku konzumovat, připravte své chuťové buňky na explozi chutí a vůní – naprostý požitek. A přesto – jakkoli je pálenka chlastem a pohladí smysly, nezapomeňte, že se konzumuje s potěšením a s mírou, a nepřehánějte to. Na zdraví!

Leave a Response