Malin je málo, jsou kyselé a malé – to není způsob, jak prořezávat maliny: 2 omyly, které mnozí zahrádkáři považují za pravidla.
121
Jednou z nejčastějších příčin nižší úrody malin je nesprávný řez.
Povíme vám o dvou hlavních chybách, kterých se zahradníci při prořezávání malin dopouštějí.
Jak neprořezávat maliny
Všichni zahrádkáři vědí, že po odkvětu plodů je nutné výhony, které nesou plody, seříznout, ale málokdo si uvědomuje, že toto doporučení by se nemělo brát doslova.
Pokud budete maliny řezat koncem léta – začátkem podzimu, tedy 4-5 týdnů před mrazem, může dojít k namrznutí plodových pupenů.
Odborníci doporučují řezat maliny na jaře, než začne dozrávat míza.
Za druhé, na podzim nevyřezávejte mladé výhony, i když je jich hodně. Nechte je přezimovat.
Výhon je vegetativní, fotosyntetizující hmota, vyživuje oddenek, jehož vrchol růstu je v srpnu.
add a comment