Blog

Měla by být klimatizace v noci vypnutá?

70views

Jedním z účinných způsobů přenosu tepla je odpařování vody z povrchu pokožky. Aktivní pohyb vzduchu, například když v noci běží klimatizace nebo ventilátor, zvyšuje odpařování, a tím i ochlazování částí těla, ze kterých se odpařuje. V důsledku toho mohou být tyto části těla podchlazeny.

Upozorňují také na další možné důsledky, zejména na snížení imunity, projevy lokálních infekčních nebo zánětlivých procesů.

Škodlivé je také nadměrné teplo v ložnici. Odborníci zdůrazňují, že vysoká pokojová teplota může vzhledem k letním vedrům vést ke zvýšení krevního tlaku a ztrátě vědomí.

Doporučuje se používat klimatizaci s proměnlivým formátem proudění vzduchu. Tímto způsobem budou ovívány různé části lidského těla, čímž se sníží riziko lokálního podchlazení. Zároveň byste neměli být v místnosti s běžící jednotkou v mokrém oblečení.

Při správném používání přístroje může být jeho provoz v noci velmi prospěšný. Udržování příjemné teploty pomáhá normalizovat spánek a nervový systém. V létě klimatizace zabraňuje zvýšení krevního tlaku a vzniku hypertenzních krizí. Příjemná noční teplota zlepšuje stav kardiovaskulárního systému.

V závislosti na ročním období a denní době se volí optimální teplota. V létě v noci doporučujeme nastavit ji na přibližně 24-27 stupňů (pokud nemáte s jejím používáním zkušenosti, začněte s vysokými čísly a každou noc ji snižujte, dokud nenajdete tu správnou teplotu). Každý uživatel si individuálně zvolí optimální „stupeň“ pro sebe, ale je důležité si uvědomit, že velmi velký teplotní rozdíl může způsobit řadu onemocnění včetně akutních infekcí dýchacích cest, zápalu plic, zvýšeného krevního tlaku a bolestí svalů.

Nepříjemným důsledkům se můžete vyhnout, pokud správně nastavíte:

– směr proudění vzduchu – nasměrujte žaluzie za postel;

– otáčky ventilátoru – nastavte minimální otáčky hřídele.

Leave a Response