Blog

Nalijte ji do konvice a vodní kámen během několika minut zmizí.

1.2kviews

Jak se zbavit vodního kamene z konvice? Tuto otázku si klade každý majitel rychlovarné konvice. Teoreticky stačí vodu před vařením přefiltrovat, ale pamatujeme na to vždy? Určitě ne.

Bohužel čím tvrdší vodu máme ve vodovodním kohoutku, tím více se nám na stěnách konvice usazuje vodní kámen. Co s tím můžeme dělat? V tomto článku vám ukážeme, jak se zbavit vodního kamene z konvice.

Odkud se vodní kámen v konvici bere?

Než odpovíme na otázku, jak se zbavit vodního kamene v konvici, zamysleme se nad tím, kde se vůbec bere. Na vině může být tvrdá voda. Při převařování vody se z ní srážejí ionty hořčíku a vápníku, které se usazují na stěnách konvice ve formě uhličitanů.

Tyto sloučeniny se běžně označují jako vodní kámen v konvici. Kromě nevzhledného vzhledu, jak můžete vidět na fotografii níže, má vodní kámen v konvici řadu negativních důsledků pro spotřebič, kterým je konvice.

Zpočátku může vařená voda získat nepříjemnou chuť díky vodnímu kameni v konvici. Pokud je vodního kamene hodně, může topné těleso v konvici nesprávně vydávat teplo, což vede k poruše a poškození spotřebiče.

Jak se mohu zbavit vodního kamene z konvice?

Existují osvědčené způsoby, jak se zbavit vodního kamene z rychlovarné konvice? Samozřejmě existují. Než však použijete specializované chemické prostředky, zvažte, zda by nebylo lepší odstranit vodní kámen z konvice domácími metodami.

Skvělým způsobem je nalít do konvice plné vody kyselinu citronovou (asi 5 čajových lžiček). Nyní stačí nechat roztok v konvici několik hodin, vodu převařit, vylít a konvici znovu vypláchnout.

Klasický způsob, jak se zbavit vodního kamene z konvice, zahrnuje použití octa. Tato metoda má na rozdíl od kyseliny citronové některé nevýhody. Převařený ocet nepříjemně zapáchá a po převaření vody s octem je třeba konvici důkladně propláchnout a vodu v ní ještě několikrát převařit, než konvici znovu použijete.

Alternativní způsoby odstraňování vodního kamene z konvice

Věděli jste, že jeden z nejoblíbenějších šumivých nápojů na světě, vtipně označovaný jako šroubovací odrezovač, funguje stejně dobře i při čištění konvice? Je to tak – coca-cola je fantastická na odstraňování vodního kamene z konvice.

Stačí do konvice nalít šálek coly, přidat trochu vody a vše přivést k varu. Pak stačí produkt vylít, konvici vypláchnout a je hotovo. Konvice se bude lesknout jako nová. Nezapomeňte, že když konvici čistíte zevnitř, je dobré ji vyčistit i zvenku.

Pokud vaše konvice již vypadá jako na obrázku níže, nezapomeňte ji pořádně vydrhnout. Čím čistší bude vaše konvice, tím déle vydrží. Milí čtenáři, jak se o své konvice staráte vy?

Leave a Response