Blog

Odborník: Udělejte to a klimatizace vám neublíží na zdraví

69views

Odborník zjistil, že většina spotřebitelů zanedbává důležitý úkon, který významně ohrožuje jejich zdraví a pohodu. Pravidelné čištění vnitřních klimatizačních jednotek je prvořadé a nemělo by se zanedbávat. V opačném případě dochází k množení mikroorganismů, které ohrožují lidské zdraví.

Zvláště nebezpečná je bakterie Legionella pneumophila, která může způsobit legionelózu, onemocnění, které postihuje plíce, nervový systém, plicní a dokonce i trávicí trakt.

Proč je čištění klimatizace tak důležité pro naše zdraví?

„Legionářská nemoc je skutečnou pohromou pro uživatele klimatizace. Lze se jí nakazit při cestování v klimatizovaném vozidle, při pobytu v hotelu nebo ve zdravotnických zařízeních. Epidemie tohoto onemocnění se každoročně objevují v různých, většinou vyspělých zemích. Chci však upozornit, že to není jediná nemoc, kterou mohou způsobit uzavřené klimatizační systémy bez přístupu venkovního vzduchu,“ vysvětluje profesor Gildenskyold.

Zároveň dodává, že znečištění klimatizací ohrožuje šíření infekcí přenášených vzduchem. Tomu lze zabránit pouze pravidelným čištěním splitových systémů.

Dalším problémem spojeným s používáním tohoto zařízení je, že představuje hrozbu pro alergiky na domácí prach. Při jeho provozu se z něj proudícím vzduchem rozptylují prachové částice do celého ovzduší. Roztoči se tak aktivněji množí. To je v případě alergie předpokladem nejen pro zhoršení stavu, ale i pro jeho vyvolání.

Viz také: „Roztoče v ovzduší“:

Špatné na tom je, že i když se prach a domácnost pravidelně čistí, stále ulpívá na filtrech klimatizačního systému a při jeho uvedení do provozu se roztoči aktivně šíří.

Odborník vysvětluje, že v tomto případě se ani antibakteriální filtry s tímto problémem zcela nevypořádají, protože princip fungování klimatizace spočívá v zajištění stálé cirkulace vzduchu v místnosti.

Odborník doporučuje nejen pravidelně čistit filtry spotřebiče, ale také je vyměňovat, stejně jako udržovat v čistotě místnost, ve které se tento spotřebič používá.

Důležité: Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje konzultaci s odborníkem!

Leave a Response