Blog

Proč konce cuket hnijí: Jak tento problém vyřešit bez ztráty úrody

188views

Co se stane s cuketami, když jejich špičky zežloutnou nebo shnijí? Jak tento problém vyřešit, abychom nepřišli o úrodu chutných plodů?

Přestože jsou cukety poměrně nenáročné na údržbu, mohou nastat problémy s hnilobou. Kromě toho může některé pěstitele trápit i situace, kdy cukety kvetou, ale nerodí. Problémy s hnilobou řešte co nejrychleji, protože cukety jsou známé tím, že vytvářejí velké množství plodů po dlouhou dobu. Byla by proto škoda problém neřešit a přijít o úrodu chutných plodů.

Neúplné opylení cuket

K hnilobě špiček cuket často dochází v důsledku neúplného opylení. To znamená, že hmyz včely medonosné nevykonává dostatečně svou práci. K tomu dochází za deštivého počasí, ale také když teploty vystoupí nad 35 °C. Tato situace má jednoduché řešení. Cukety můžete opylovat sami. Stačí přenést pyl ze samčího květu na samičí. O tom, jak správně opylovat cukety, jsme psali v nedávném článku.

Vlhké prostředí a hnití cuket

Cuketám se ve vlhkém prostředí nedaří, proto se pěstují na záhonech, nikoli ve sklenících. Tam by trpěly nejen houbovými chorobami, ale také hnilobou. Totéž platí i pro záhony, pokud se cuketám dopřeje více vody. Pokud je pod cuketami stálé vlhko, mohou samičí květy začít hnít. Vzniklá hniloba se bohužel přenáší na plody, které se pak kazí. Stejně tak, když plody leží na půdě. Vlivem vlhkosti mohou shnít. Cukety je vhodné vždy něčím přikrýt.

Hnití cuket a nedostatek vápníku

Ačkoli cukety nejsou známé svými nároky na složení půdy, rozhodně potřebují správné živiny, aby se jim dařilo. Mezi velmi důležité prvky patří vápník. Pokud dodáte hnojivo bohaté na dusík, dočkáte se nejen bohatého olistění a minimálního množství květů, ale podpoříte také hnilobu. Příliš mnoho dusíku totiž brání vstřebávání vápníku. Hnojte fermentovanou cizrnou nebo hnojte vápenatým ledkem.

Leave a Response