Blog

Rajčata: kdo by je neměl jíst?

241views

Podle ruského odborníka na výživu Dr. Michaila Ginzburga se v první řadě doporučuje, aby se lidé s individuální nesnášenlivostí produktu vzdali jeho konzumace. Existuje také řada onemocnění, při kterých by se rajčata neměla konzumovat. Patří mezi ně např:

  • peptický vřed cholelitiáza, rajčata mohou vyvolat záchvat.
  • chronické onemocnění ledvin
  • onemocnění kloubů, protože kyselina šťavelová má tendenci se hromadit v kloubech.
  • Dna
  • alergie – často se vyskytuje u dětí. Když se objeví první příznaky, měli byste okamžitě vyhledat lékaře.

Organické kyseliny dráždí sliznici, což je kontraindikováno při přítomnosti žaludečního vředu. Rajčatový salát ochucený slunečnicovým olejem nepřehánějte. Může způsobit střevní potíže.

„V případě peptického vředu je třeba přehodnotit dietu. Je přípustná konzumace rajčat ve zpracované formě a po poradě s lékařem. Pokud se totiž této zeleniny zcela vzdáte, tělo přijde o zdroje draslíku, fytonutrient lykopen, vitaminy A, C a K“, říká lékař.

Živiny, které zmínil, jsou prospěšné pro kardiovaskulární systém, mají protirakovinné účinky a jsou účinné v boji proti dalším patologickým stavům.

Při výběru rajčat byste měli dávat přednost plodům s čerstvým zeleným ocáskem. Na povrchu rajčete by neměly být žádné důlky ani poškození a vůně čerstvé a kvalitní zeleniny bude mírně nasládlá. „Kyselost“ ve vůni přímo napovídá, že začala hniloba, upozorňuje odborník.

Užitečné vlastnosti rajčat

Sto gramů této zeleniny obsahuje pouze 19 kilokalorií. Zároveň je rajče bohaté na různé vitaminy, ale i minerály, fruktózu a vlákninu. Rajče obsahuje jód, hořčík, železo a zinek, jejichž prospěšnost pro organismus je již dávno prokázána. Konzumace rajčat má pozitivní vliv na lidský organismus. Jejich konzumace se doporučuje zejména lidem s nadváhou. Užitečné vlastnosti této zeleniny jsou následující:

  • Zlepšuje vstřebávání potravy a zabraňuje žaludečním potížím.
  • Zlepšuje paměť – střídmá konzumace rajčat může předcházet mozkovým onemocněním.
  • Obsah draslíku, hořčíku a železa má příznivý vliv na činnost srdečního svalu.

Lékař doporučuje zařadit tuto zeleninu do jídelníčku pro posílení imunity. Pokud trpíte hypertenzí nebo otoky, neměli byste také zanedbávat konzumaci rajčat. V tomto případě je však nesolte. Díky jejich diuretickým vlastnostem a nízkému obsahu kalorií můžete rajčata bez obav jíst i při dietě a nemusíte se bát, že byste porušili zásady správné výživy.

„Rajčata mají příznivý vliv na složení krve a v důsledku toho zabraňují tvorbě krevních sraženin. Antioxidant obsažený v rajčatech chrání tělo před rakovinou. Moderní studie prokázaly účinnost rajčat v boji proti různým typům rakoviny, problémům se slinivkou a plícemi,“ říká lékař.

Rajčata uvařte nebo poduste na pánvi a poté je použijte k pročištění jater. Zelená rajčata lze přikládat na žíly; tato metoda pomůže léčit křečové žíly, radí také odborník.

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

Leave a Response