Blog

Řecké tajemství dlouhověkosti: jediný produkt, který vám pomůže dožít se 100 let

11kviews

 

Tradiční strava obyvatel „modrých zón“, tedy oblastí světa, kde se lidé dožívají delšího věku, zahrnuje nejrůznější potraviny, od fazolí až po zeleninu. CNBC sdílené zprávu, že v řecké modré zóně Ikarie muž, který ve svém domě ve vesnici provozuje školu vaření, objevil jeden produkt, který je na prvním místě v seznamu tradičních surovin: med.

„S medem, který produkují místní včelaři na ostrově i v celém Řecku, jsou spojeny mé nejmilejší vzpomínky na život na Ikarii. Rád vdechuji jeho jemnou, delikátní vůni ve vánku, zejména když je teplé počasí a včely čile dovádějí mezi divokými květinami, tymiánem a borovicemi,“ vzpomíná bývalý obyvatel Ikarie, který sem jezdí na návštěvu.

Med má podle něj antibakteriální účinky, má vysoký obsah antioxidantů a pomáhá tělu regulovat hladinu cukru. Na Ikarii je považován za jednu z tajných ingrediencí dlouhověkosti a mnoho Ikarijců začíná den lžící medu.

Konzumuje se jako lidový lék na kašel a bolesti v krku. Jeden devadesátiletý obyvatel říkal, že kombinace medu, šalvěje nebo horského čaje, zázvoru a česneku byla pro jeho generaci „penicilinem“. Starší obyvatelé ostrova dokonce žertují, že je to přírodní viagra.

„Čerstvému místnímu medu z Ikari, syrovému a čistému, budu asi vždycky dávat přednost před jakýmkoli jiným druhem. Když jsem ve Státech, kupuji řecký med buď v místních řeckých a blízkovýchodních obchodech s potravinami, nebo na internetu. Dokonce jsem začala prodávat ikarijský med na svých vlastních internetových stránkách,“ říká bývalá obyvatelka ostrova.

Podělil se o několik způsobů, jak med zařadit do svého jídelníčku:

  • Posypte si medem jogurt nebo ovesnou kaši;
  • ke slazení čaje a jiných nápojů;
  • přidat hodnotu předkrmům;
  • použijte med k výrobě domácích dresinků a vinaigretů;
  • kombinujte med se sýry;
  • přidávejte med do marinád a pečeně;
  • přidejte med do dušených pokrmů, gulášů a polévek;
  • přidejte med do dezertů.

„Pokud milujete ovesnou kaši, přidejte do ní trochu medu, špetku skořice a hrst ořechů a vytvořte si lahodný start do nového dne, který vás zasytí na dlouhé hodiny,“ podělil se o svou metodu.

Volbou medu si můžete vychutnat sladkost bez konzumace zpracovaného cukru a umělých sladidel. Med sice obsahuje jednoduché cukry – a umírněnost je stále klíčová -, ale obsahuje vitaminy a minerály a umožňuje tělu lépe regulovat hladinu cukru v krvi.

Bývalý ostrovan ho přidává do bylinkových, zelených a černých čajů a často ho používá do koktejlů s řeckým jogurtem. Někdy smíchá lžíci řeckého medu s trochou perlivé vody a přidá trochu máty nebo plátky citrusů, aby si vyrobil domácí limonády.

Rád také přidává med do tahini a ořechových másel, která kombinuje s banány nebo jablky nebo si je maže na celozrnné tousty či krutony. Salátové zálivky téměř nikdy nekupuje, dělá si je sám.

Med vyrovnává kyselost balzamikového octa a zjemňuje kyselost citronové šťávy. Podle jeho slov můžete přidat trochu sýra feta, který se s medem dobře doplňuje, aby byl dresink krémovější.

Muž říká, že dává přednost základní medové zálivce (salátová zálivka z octa a rostlinného oleje. – pozn. red.) s olivovým olejem, dijonskou hořčicí a citronovou nebo pomerančovou šťávou. Medové zálivky rád přidává do zelených salátů, například do kapustového salátu s limetkovo-medovou zálivkou, nebo do salátů z bílých fazolí.

Jedním z pokrmů, které ovládly řecké restaurace, je pečený nebo smažený sýr feta na medové omáčce. Tento pokrm se stal moderní klasikou, která si vypůjčila z mnoha dlouholetých regionálních tradic, jež kombinují trpké nebo ořechové řecké sýry s přírodní sladkostí.

Například na Krétě je jedním z oblíbených způsobů servírování místního sýra graviera přidání malého množství medu na přílohu a použití sýra nakrájeného na tyčinky nebo klínky jako „nádobí“ k namáčení.

Muž používá med do marinád na bílkovinné potraviny, jako je kuře, a jako polevu na řadu pečených pokrmů, od meruněk po krevety. Jedno z jeho oblíbených použití medu je ve verzi řeckých pečených brambor, které připravuje během kurzů v Ikarii.

„Med smíchám s marinádou, která obsahuje pomerančovou a citronovou šťávu, olivový olej, česnek a spoustu bylinek, a před pečením jím brambory přeliji,“ podělil se o své zkušenosti.

Med doporučuje přidávat i do dalších slaných pokrmů, například do sladkokyselé čočky nebo fazolového nákypu zapečeného s medem a koprem – zejména pokud se připravuje s omáčkami na bázi rajčat a bylinek. Med se používá k zahuštění a vyvážení bohatých dušených mas s trochou skryté sladkosti. Podle něj se med skvěle hodí do polévek – například se hodí do všech „oranžových“ zeleninových polévek, jako je mrkvová polévka.

Na jídelních lístcích řeckých restaurací jste možná viděli loukoumades (listové těsto) nebo baklavu. Jedná se o melomenes, oblíbenou kategorii sladkostí pojmenovanou podle řeckého slova pro med, meli. Doma můžete med použít jako jednoduchou hotovou „omáčku“ k dezertům, která nevyžaduje žádné vaření, redukci ani žádnou přípravu.

„Nalijte ho na kuličku vanilkové zmrzliny nebo pomerančový sorbet nebo jím štědře pokropte tvarohový koláč. Tato kombinace pochází už ze starého Řecka, ale neztratila na aktuálnosti,“ říká.

Bývalému generálnímu řediteli farmaceutické firmy I. Royi Cohenovi je nyní 101 let. Je čilý, zdravý a sám spravuje své finance. Již dříve Cohen uvedl, že se během desetiletí naučil řadu lekcí dlouhověkosti, a podělil se o ně. Podle něj by měl být člověk ambiciózní, pracovat na vztazích, chodit na procházky na čerstvý vzduch a držet středomořskou dietu.

Leave a Response