Blog

Zbavte se vodního kamene v konvici pomocí tohoto rychlého triku

117views

Rychlovarná konvice je jedním ze spotřebičů, které během podzimní a zimní sezóny pracují téměř nepřetržitě. Uvnitř konvice se může usazovat vodní kámen, zejména pokud máte doma tvrdou vodu. To má vliv nejen na chuť nápoje, ale také na účty, protože nečistá konvice spotřebuje podstatně více energie.

Tvrdá voda je problémem mnoha polských domácností. Jejím důsledkem je usazování vodního kamene na armaturách, keramice a v konvici. Zachází se s ní poněkud nešetrně a většina z nás zapomíná, že tento spotřebič je třeba čistit.

Silná vrstva vodního kamene v konvici způsobuje, že se spotřebič zahřívá mnohem pomaleji, a spotřebovává tak více elektrické energie. Proč? Vysvětlujeme.

Na topném tělese konvice se usazuje vodní kámen. Jak ji odstranit?

Ať už vaříte vodu jednou za čas, nebo pijete několik čajů denně, je rychlovarná konvice jedním ze spotřebičů, které je třeba pravidelně čistit. Při vaření vody se z ní srážejí ionty vápníku a hořčíku, které se usazují na dně a vytvářejí vodní kámen, který se obtížně odstraňuje.

Není to jen estetický problém, ale také problém chuťový. Usazeniny doslova kazí chuť vody, takže pití čaje je méně příjemné. Jak upozorňují odborníci, vodní kámen v konvici přispívá k častějším poruchám spotřebiče, protože znečištěné prvky se zahřívají mnohem déle než čisté, konvice zůstává déle zapnutá a spotřebovává více elektřiny.

Odstranění vodního kamene z konvice je naštěstí snadné a nevyžaduje žádné drhnutí. Stačí do ní nalít 1/2 šálku octa a 1/2 šálku vody. Celé by se to mělo převařit. Ocet odstraní vodní kámen i usazeniny. Po převaření je třeba roztok vylít do odtoku. Tímto způsobem se zbavíte jak nečistot, tak nepříjemného zápachu.

Nalijte jej do rychlovarné konvice. Bude jako nová

Místo octa můžete použít kyselinu citronovou. Posypte jí dno horké konvice a poté přidejte 1/3 šálku vody. Roztok nechte působit alespoň 5 minut a poté konvici vypláchněte. Po vodním kameni by neměly zůstat žádné stopy. Pokud nemáte doma zakysanou smetanu, použijte citronovou šťávu. Stačí ji rozmíchat v troše vody a odvápňovací prostředek nalít do horké konvice. To stačí k tomu, abyste spotřebiči navrátili jeho bývalou slávu.

Leave a Response