Blog

2 levná hnojiva, která zachrání vaše rajčata před plísní

977views

Zkušení zahrádkáři vědí, že je třeba je předem chránit před plísněmi. Jinak je v pozdější fázi jednoduše nebude možné vyléčit. V tomto případě se zkušení zahrádkáři spoléhají na 2 levná hnojiva – jodový roztok a roztok manganistanu draselného.

Ochrana rajčat před plísní révokazem

Roztok jódu – neexistuje snad jednodušší a levnější metoda ochrany rajčat před chorobami než tato. Stačí provést postup postřiku plodin připraveným roztokem.

K přípravě roztoku stačí zředit dva ml prostředku v kbelíku s vodou. Toto množství bude zcela dostačující.

Manganistan draselný – tuto metodu používají zkušení zahradníci již léta a je vždy účinná. Stačí nejprve rozpustit několik krystalků přípravku ve sklenici vody. Roztok by měl mít růžovou barvu. Vysoká koncentrace přípravku může rajčatům uškodit. Poté roztokem postříkejte a zryjte půdu pod rajčaty.

Plíseň bradavičnatá je způsobena patogenní houbou. Choroba postihuje především plodiny z čeledi paslinovitých – nejprve postihuje brambory, poté rajčata. Pro posledně jmenované je to obzvláště nebezpečná choroba, která může zničit rostlinu během několika týdnů. Phytophthora je vytrvalá a všudypřítomná; může žít nejen v půdě, semenech a rostlinách, ale také na zahradním nářadí a stěnách skleníků. Můžete si ji přinést s oblečením, zejména pokud jste pracovali na poli s bramborami.

Příčiny plísně rajčat

Nejdůležitější příčinou tohoto onemocnění je vysoká vlhkost a také změny teplot. Pokud prší a teplota v noci klesne pod 20 stupňů, choroba se velmi rychle rozvíjí. Vrchol výskytu plísně rajčat nastává v červenci až srpnu. Existují však i další důležité faktory, které přispívají k šíření choroby:

  • Hustá výsadba, kdy rajčata rostou příliš blízko sebe;
  • nesprávné zalévání, kdy se proud hadice dotýká listů a voda v půdě stagnuje;
  • těsná blízkost brambor;
  • Nadbytek dusíku v půdě;

Při napadení moučnivkou se na listech rajčat objevují hnědavé skvrny bez jasných hranic a s různou konfigurací. Na zadní straně listů, zejména za vlhkého počasí, si můžete všimnout bělavé skvrny. Choroba začíná na spodních listech a pak postupuje vzhůru po rostlině, až zničí plody – zelené i zralé. Objevují se na nich silné hnědé skvrny, které se rychle zvětšují, tmavě hnědnou a rajčata pak začínají hnít.

Leave a Response