Blog

Chcete bohatou úrodu rajčat – udělejte to v červnu

5.6kviews

Především věnujte pozornost důležitosti některých činností v období květu rostliny.

Péče o rajčata v červnu pro bohatou úrodu

Důležitou součástí péče o tuto zahradní plodinu v červnu je hnojení. Nezanedbávejte přísun dusíku, fosforu a draslíku, které potřebují. Je třeba mít na paměti, že výživa rajčat v době tvorby květních pupenů je nesmírně důležitá: tvorba plodů přímo závisí na tom, jak je rostlina zdravá a silná. Můžete použít jak organická, tak minerální hnojiva.

Během kvetení potřebují rajčata fosfor a draslík, za tímto účelem se půda obohacuje také o tyto prvky. Vhodný je jednoduchý a dvojitý superfosfát, chlorid a síran draselný a monofosfát draselný.

Nezapomeňte: všechna tato hnojiva se musí používat přesně podle pokynů výrobce, protože nadbytek živin může způsobit stejné škody jako jejich nedostatek. Můžete také použít kombinovaná hnojiva, například s dusíkem, ale v menším poměru než draslík a fosfor.

Organická hnojiva – zastánci tvrdí, že jsou bezpečnější než minerální hnojiva a také chrání rostliny před chorobami. Mezi organické látky vhodné pro tento účel patří kvasinky, které stimulují růst rajčat.

Příprava: Vezměte po 100 g suchých a čerstvých kvasnic a zřeďte je v 1 litru teplé vody. Jakmile se vytvoří pěna, přidejte směs do 10litrového kbelíku s vodou. Nechte ji odstát a poté s ní zalijte keříky rajčat (stačí pro 15 rostlin). Druhé hnojivo může být z popela (dřeva), rašeliny, slámy. Jednou týdně je třeba přidat polévkovou lžíci vybrané látky pod každý keř. Kromě toho můžete dvakrát měsíčně zalévat keře roztokem popela (100 g popela na kbelík vody).

Jód pomáhá zvýšit počet květů, které tvoří plody. Roztok jódu se používá k zalévání u kořene. K tomuto účelu si připravte roztok: Na kbelík vody přidejte 3 kapky jódu.

Organické látky lze aplikovat nejen do kořene, ale i na listy. V druhém případě můžete použít například kyselinu boritou – 10 gramů této látky rozpusťte ve sklenici horké vody, kterou zřeďte v 10 litrech vody, a keře pak ošetřujte list po listu jednou týdně.

Roztok jódu k postřiku: Jodový roztok: 30 kapek do 1 litru mléka. Smíchejte, přidejte lžíci peroxidu vodíku, vše zřeďte v 9 litrech vody.

Roztok s popelem k postřiku: 300 g látky se zředí ve 3 litrech vody, pak se půl hodiny vaří, pak se voda nalije do kbelíku, přidá se mýdlo a nechá se 24 hodin odmočit.


Leave a Response