Blog

Jak se snadno zbavit vodního kamene v konvici

432views

Vodní kámen v konvicích je poměrně častým problémem v mnoha domácnostech a kancelářích. K jeho odstranění obvykle reflexivně saháme po odvápňovači zakoupeném v obchodě, ale vyplatí se používat levnější a přírodnější způsoby. Přečtěte si o našich domácích patentech. Ze zkušenosti víme, že jsou ve většině případů účinnější.

Vodní kámen v konvici znamená především změnu chuti vody a nevzhledný nános. Nespoléhejte na to, že se odstraní sama – je lepší jednat hned a odstranit ji dříve, než povede ke zničení spotřebiče. Ano, skutečně to tak může dopadnout. Máme pro vás účinné triky, jak si připravit domácí odstraňovač vodního kamene.

Jak se tvoří vodní kámen v rychlovarné konvici?

Jedná se o velmi častý problém. Vodní kámen vzniká v důsledku pravidelného převařování tvrdé vody. Poznáte ho podle charakteristické bílé usazeniny, která se hromadí na dně spotřebiče a v připravovaném horkém nápoji. Pokrývá také stěny konvice, což vizuálně nevypadá příliš dobře. A z čeho se vodní kámen v konvici skládá? Je to především vápník a hořčík, které se srážejí z vody. Když si této charakteristické usazeniny všimnete, měli byste okamžitě jednat. Proč? Zaprvé ovlivňuje chuť vody a zadruhé má vliv na stav spotřebiče. Pokud zůstane v konvici delší dobu, poškodí konvici a bude to opět velký výdaj, až budeme muset koupit nový spotřebič.

Domácí prostředky, jak se zbavit vodního kamene z konvice

Naštěstí existují domácí triky na rozpouštění vodního kamene na záchranu, které jsou nejen úsporné, ale také opravdu účinné. Pomocí těchto šikovných způsobů se můžete vyhnout dalším výdajům a používání odvápňovače zakoupeného v obchodě. To vše v souladu s ochranou životního prostředí a používáním produktů, které má řada z nás vždy v kuchyni. Zde jsou naše patenty na vodní kámen v rychlovarné konvici:

Ocet

Ocet zřeďte převařenou vodou v poměru 1:1 a roztok nalijte do konvice. Přiveďte k varu a poté odstavte na hodinu. Po této době vodu vylijte a po vodním kameni nebude ani stopy!

kyselina citronová

Do plné konvice přidejte 5-6 čajových lžiček kyseliny citronové a jemně promíchejte – jen tolik, aby se prášek rozpustil ve vodě. Odvar nechte ve spotřebiči 2 hodiny. Poté konvici zapněte a počkejte, až se voda začne vařit. Pak ji vylijte a máte hotovo!

jedlá soda

Naplňte konvici vodou, nasypte do ní 3-4 lžíce jedlé sody a nechte ji hodinu odstát (vodu nevařte!). Po uplynutí této doby obsah vylijte a důkladně vypláchněte. Bude vypadat jako nová!

Tyto metody jsou jednoduché, účinné a nepoškozují zařízení. Použijte je vždy, když si všimnete vodního kamene ve vašem spotřebiči.

Leave a Response