Blog

Jak zajistit rychlejší dozrávání rajčat?

319views

Léto je tady, ale na sklizeň zralých, sladkých a šťavnatých zahradních . Existuje však snadný způsob, jak rajčata přimět k rychlejšímu dozrávání. K tomuto účelu je nutné použít jednu techniku. Nejprve je třeba vzít v úvahu skutečnost, že rajčata potřebují náležitou péči.

Rychlejší dozrávání rajčat

Před výsadbou rajčat do půdy byste tedy měli zejména pečlivě připravit půdu a dezinfikovat ji proti parazitům a patogenním houbám. Důležité je také nasytit půdu hnojivem, aby vyvíjející se rajčata dostala dostatek živin. Jak rajčata dozrávají, je třeba je pravidelně hnojit a zalévat a provádět preventivní opatření na ochranu před chorobami a škůdci.

Vnášení organických látek a postřikování živnými roztoky urychluje dozrávání. V tomto případě je vhodné použít:

  • Dřevěný popel – obsahuje draslík, což je přesně to, co rajčata potřebují pro urychlení dozrávání. Roztok se připravuje v následujícím poměru: 1 šálek popela/10 litrů vody. Je třeba ho nechat několik hodin nasáknout a pak jím rajčata zalít (1 litr na každou rostlinu);
  • Jód – na 10 litrů vody potřebujete 30 kapek farmaceutického přípravku. Roztok je třeba dobře promíchat a postříkat jím keře s nezralými rajčaty. Jód je vhodný pro urychlení dozrávání a také pro prevenci plísní;
  • Manganistan draselný – do 10 litrů vody se přidá několik krystalků manganistanu draselného (měl by vzniknout růžový roztok), kapalina se pak použije k zavlažování;
  • Soda – ošetření keřů roztokem sody zlepší chuť rajčat a urychlí jejich dozrávání. Poměr: 1:1: 1 lžička sody/1 litr ohřáté vody.

Tradiční metody dozrávání se osvědčily a jsou stejně vhodné jak pro zahradní, tak pro skleníková rajčata. Na velkých plochách je však jejich použití nerozumné. Při průmyslovém pěstování rajčat se přistupuje k používání minerálních hnojiv a speciálních přípravků.

Rajčata potřebují dusík pro normální vegetační období a draslík pro urychlení dozrávání. Proto je v období kvetení a plodů důležité dodávat keřům minerální hnojiva:

  • Síran hořečnatý – do kbelíku s vodou přidejte 10 g hnojiva a postříkejte keře list po listu;
  • Superfosfát – komplex lze použít jak k výživě kořenů, tak k postřiku keřů (2 lžíce na 10 litrů vody);
  • Humát – používá se k listovému hnojení. Norma je 8-10 ml hnojiva na 10 l vody.


Více z časopisu ZAHRADNICTVÍ:

Leave a Response