Blog

Japonci takto balí své banány a vědí proč.

3.4kviews

Stejně jako jiné ovoce i banány po utržení dozrávají. Zdá se však, že banány procházejí tímto procesem rychleji. Včera jsme je koupili ještě trochu zelené, dnes jsou žluté a zítra začnou hnědnout.

A přezrálé banány s hnědými skvrnami nebo hnědou slupkou nejsou zdaleka tak chutné. Jsou trochu mdlé, moučné a přeslazené.

Ne že by se nedaly použít do různých dezertů, pudinků a koktejlů. Tuto formu mají dokonce nejraději. Ale k přímé konzumaci, kdy si banán jen oloupeme ke svačině, nás už většinou nelákají.

Jak zpomalit proces zrání

Existuje nějaký způsob, jak tento proces zpomalit? Určitě ano, jen musíte vědět, jak na to. Každé ovoce přirozeně vylučuje etylen. Ten je zodpovědný nejen za jeho dozrávání, ale také za dozrávání ostatních plodů v okolí. Banány ho však vylučují více, zejména z konců stopek.

Tuto skutečnost však můžete využít i v případě, že máte například nezralá rajčata. Vložte je na několik dní do uzavřeného sáčku s banánem. Díky němu budou vaše zelená rajčata již červená.

Banány do misky nepatří

Pokud však chcete zpomalit zrání, uchovávejte banány odděleně od ostatního ovoce. Pokud máte stojan, zavěste je na něj. Jejich stopky budou na vzduchu a etylen se bude vylučovat do prostoru. Bude se tak s větší pravděpodobností šířit směrem od plodů, které tak budou mít lepší přístup ke kyslíku.

Zabalte je do fólie

Nejlepšího výsledku však dosáhnete, když banány od sebe oddělíte a každý konec zabalíte do fólie. Pevně, aby plyn nemohl unikat do okolí. Byl také proveden pokus, zda je pro tento účel vhodnější potravinářská fólie, ale hliníková fólie poskytla lepší výsledky.

Nebalte celý trs, banány balte jednotlivě. Může se stát, že jeden plod vylučuje více etylenu než ostatní a může způsobit rychlejší dozrávání všech svých soukmenovců. Rovněž by bylo obtížnější fólii utáhnout.

Proveďte test sami.

Pokud máte doma více banánů, například po Mikuláši, můžete si udělat malý test, jako to dělají sami Japonci. Nechte jeden trs banánů ležet na místě. Stonky dalšího omotejte potravinovou fólií a poslední rozdělte na jednotlivé kousky a konec každého z nich omotejte potravinovou fólií.

Po několika dnech uvidíte, že jednotlivé banány hnědnou nejrychleji. Ty zabalené ve fólii již budou vykazovat určité počáteční zabarvení a jednotlivým banánům z fólie se bude dařit nejlépe. Vydrží čerstvé až 10 dní.

Zralé banány, které nestihnete sníst, uchovávejte v chladničce. Slupka může v chladu zhnědnout, ale na chuti se to neprojeví a uvnitř zůstanou čerstvé.

Leave a Response