Blog

Proč se listy rajčat kroutí a co s tím?

3.4kviews

Nejdříve by měl zahrádkář zjistit, proč se listy kroutí. Pokud se podaří odhalit zdroj problému, bude rostlina s největší pravděpodobností zachráněna. Mezi nejčastější příčiny problému patří nesprávná zálivka, nadbytek dusíku, výkyvy teplot a choroby.

Nesprávné zalévání

Je možné, že rostlinu zaléváte nesprávně, nadměrně nebo nedostatečně. Pokud se nevyskytují žádné další znepokojující příznaky onemocnění, pak je problém s největší pravděpodobností způsoben chybami při zalévání. Začněte správně doplňovat vláhový deficit – a problém bude vyřešen.

Během kvetení a tvorby plodů se potřeba rajčat po vláze zvyšuje. Vlhkost půdy v tomto období by měla být 85 %.

Potřebu zálivky můžete vizuálně určit pohledem na listy rajčat. Jakmile začnou listy mírně opadávat, znamená to, že jejich turgor mírně zeslábl. V tomto okamžiku je třeba rajčata zalít.

Četnost zalévání ve většině případů závisí na počasí a stavu rostlin. V horku, kdy listy odpařují velké množství vlhkosti, rostliny přijímají více vody z půdy, v důsledku čehož je v horku nutné zvýšit zálivku a je lepší zalévat každý den.

Je třeba mít na paměti, že potřeba zálivky souvisí také se složením půdy. Písčité a písčitohlinité půdy rychleji vysychají a vyžadují častější zálivku než černozemě a jílovité půdy.

Nedostatek běžné závlahy vede k opadu květů a plodů; výsledné plody nedosahují velikosti vhodné pro danou odrůdu. Ani velkoplodá odrůda při nedostatečném zavlažování nevytvoří velká rajčata. Snažte se proto nenechat půdu vyschnout a zalévejte včas.

V době plodnosti by se rostlina měla zalévat 1-2krát týdně. Každý keř by měl dostat 3-5 litrů vody. Řiďte se však teplotou vzduchu a množstvím srážek.

Nadbytek dusíku

Nadbytek dusíkaté složky může u rajčat způsobovat také kroucení listů. Jistým příznakem nadbytku dusíku je, že se listy nejen zkroutí, ale také se pokryjí skvrnami a stonek zesílí. Přestaňte přidávat příliš mnoho dusíku, zaměřte se na draslík a fosfor – a problém bude vyřešen.

Teplotní rozdíl

Změna z nočních mrazů na ranní teplo může také negativně ovlivnit stav listů. K ochraně rostlin používejte krycí materiály.

Choroby

Kroucení listů může být příznakem houbového nebo jiného onemocnění. Nejčastěji je vyvoláno plísní. Pečlivě prozkoumejte stav zahradní plodiny: můžete zjistit další příznaky. Použijte léky určené k boji proti zjištěné chorobě.


Leave a Response