Blog

Čerstvý jemný citronový dort se smetanou a pusinkami – ideální pochoutka

241views

Připravte si osvěžující jemný citronový dort se smetanou a pusinkami, ideální pochoutku pro všechny příležitosti. V tomto dortu se snoubí lehká citronová chuť s jemným krémem a křupavými pusinkami, což vytváří dokonalou harmonii chutí a textur. Skvěle se hodí na letní oslavy, rodinná setkání nebo jen k odpolední kávě. Překvapte své blízké tímto lahodným a elegantním dezertem, který potěší nejen chuťové pohárky, ale i oči.

Navštivte také naši skupinu na Facebooku , kde každý den najdete skvělé tipy.


Jemný citronový dort se šlehačkou a pusinkami

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 40 ml oleje
  • 50 g mouky
  • 3 g prášku do pečiva

Smetana:

  • 50 g cukru
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 2 vejce
  • šťáva ze 2 citronů
  • 20 g másla
  • 1 plátek želatiny (3 g)
  • 200 ml smetany ke šlehání

Impregnace:

  • Mléko – podle potřeby

Pusinky:

  • 150 g cukru + 50 ml vody
  • 2 bílky + špetka soli

Jak postupovat:

1. Těsto: Do mísy dejte cukr, rozklepněte vejce a přidejte nastrouhanou citronovou kůru – vyšlehejte. Dále přidáme olej a přisypeme mouku s práškem do pečiva a stěrkou dobře promícháme.

2. Připravte si oválnou formu na pečení vyloženou fólií o průměru 20 cm a nalijte do ní těsto.

3. Pečte v předehřáté troubě 9 minut při 180 °C dozlatova. Po upečení těsto vyjměte z formy a nechte vychladnout.

4. Mezitím vložte plátek želatiny do vody a nechte ji rozpustit.

5. Smetana: Do malého hrnce dejte cukr a přidejte nastrouhanou citronovou kůru, pak rozklepněte vejce a přidejte citronovou šťávu – dobře promíchejte a postavte na sporák. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud středně nezhoustne. Odstavíme z plotny a vmícháme máslo. Nakonec přidejte rozpuštěnou želatinu a dobře promíchejte.

4. Vzniklý krém přelijte do mísy, přikryjte fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

5. Neslazenou smetanu nalijte do velké mísy, vyšlehejte ji do bílé pěny a poté přilijte vychladlý krém – míchejte stěrkou, dokud nebude nadýchaný.

6. Impregnace: Vychladlé těsto napusťte mlékem a vložte do obruče vyložené dortovou fólií.

7. Poté na těsto v obruči naneseme připravený krém, který pěkně rozetřeme, protřepeme a dáme na 4 hodiny do lednice ztuhnout.

8. Mezitím dejte cukr do hrnce a přidejte vodu. Mícháme a vaříme na mírném ohni, dokud nezačnou vřít první bublinky.

9. Pusinky: Nalijte bílky do mísy a přidejte špetku soli. Šleháme do sněhobílé barvy a za stálého šlehání postupně přidáváme cukrovou vodu – šleháme, dokud se nevytvoří tuhé pusinkové špičky, a přeneseme do zdobicího sáčku.

10. Ztuhlý dort vyjmeme z chladničky a z dortové fóliové obruče a pomocí zdobicího sáčku vytvarujeme vrcholky pusinek a ozdobíme je měkkým karamelem.

11. Svěží, jemný citronový dort s citronovým krémem a pusinkami podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.

Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!

Pokud máte také nějaký oblíbený recept, určitě ho napište do naší skupiny na Facebooku a navštivte ji, kde každý den najdete spoustu skvělých receptů.


VIDEO NÁVOD:

Leave a Response