Připravte si osvěžující jemný citronový dort se smetanou a pusinkami, ideální pochoutku pro všechny příležitosti. V tomto dortu se snoubí lehká citronová chuť s jemným krémem a křupavými pusinkami, což vytváří dokonalou harmonii chutí a textur. Skvěle se hodí na letní oslavy, rodinná setkání nebo jen k odpolední kávě. Překvapte své blízké tímto lahodným a elegantním dezertem, který potěší nejen chuťové pohárky, ale i oči.
Navštivte také naši skupinu na Facebooku , kde každý den najdete skvělé tipy.
Jemný citronový dort se šlehačkou a pusinkami
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 50 g cukru
- 1 vejce
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 40 ml oleje
- 50 g mouky
- 3 g prášku do pečiva
Smetana:
- 50 g cukru
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 2 vejce
- šťáva ze 2 citronů
- 20 g másla
- 1 plátek želatiny (3 g)
- 200 ml smetany ke šlehání
Impregnace:
- Mléko – podle potřeby
Pusinky:
- 150 g cukru + 50 ml vody
- 2 bílky + špetka soli
Jak postupovat:
1. Těsto: Do mísy dejte cukr, rozklepněte vejce a přidejte nastrouhanou citronovou kůru – vyšlehejte. Dále přidáme olej a přisypeme mouku s práškem do pečiva a stěrkou dobře promícháme.
2. Připravte si oválnou formu na pečení vyloženou fólií o průměru 20 cm a nalijte do ní těsto.
3. Pečte v předehřáté troubě 9 minut při 180 °C dozlatova. Po upečení těsto vyjměte z formy a nechte vychladnout.
4. Mezitím vložte plátek želatiny do vody a nechte ji rozpustit.
5. Smetana: Do malého hrnce dejte cukr a přidejte nastrouhanou citronovou kůru, pak rozklepněte vejce a přidejte citronovou šťávu – dobře promíchejte a postavte na sporák. Vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud středně nezhoustne. Odstavíme z plotny a vmícháme máslo. Nakonec přidejte rozpuštěnou želatinu a dobře promíchejte.
4. Vzniklý krém přelijte do mísy, přikryjte fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
5. Neslazenou smetanu nalijte do velké mísy, vyšlehejte ji do bílé pěny a poté přilijte vychladlý krém – míchejte stěrkou, dokud nebude nadýchaný.
6. Impregnace: Vychladlé těsto napusťte mlékem a vložte do obruče vyložené dortovou fólií.
7. Poté na těsto v obruči naneseme připravený krém, který pěkně rozetřeme, protřepeme a dáme na 4 hodiny do lednice ztuhnout.
8. Mezitím dejte cukr do hrnce a přidejte vodu. Mícháme a vaříme na mírném ohni, dokud nezačnou vřít první bublinky.
9. Pusinky: Nalijte bílky do mísy a přidejte špetku soli. Šleháme do sněhobílé barvy a za stálého šlehání postupně přidáváme cukrovou vodu – šleháme, dokud se nevytvoří tuhé pusinkové špičky, a přeneseme do zdobicího sáčku.
10. Ztuhlý dort vyjmeme z chladničky a z dortové fóliové obruče a pomocí zdobicího sáčku vytvarujeme vrcholky pusinek a ozdobíme je měkkým karamelem.
11. Svěží, jemný citronový dort s citronovým krémem a pusinkami podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!
Pokud máte také nějaký oblíbený recept, určitě ho napište do naší skupiny na Facebooku a navštivte ji, kde každý den najdete spoustu skvělých receptů.