Blog

Dejte ji do vody na zalévání paprik a rajčat v červnu – sklizeň bude 2krát bohatší.

42.1kviews

Pokud například použijete farmaceutický přípravek a přidáte ho do vody na zalévání rajčat, okurek a paprik, odmění se vám vynikající úrodou. Budete k tomu potřebovat 2 litry vody, tabletu aspirinu a sklenici mléka. Všechny tyto látky je třeba rozmixovat mixérem a poté přidat litr vody. Před zaléváním bude třeba 1 šálek naší směsi ještě naředit v 5 litrech vody. Tato tekutina se použije k zalévání výsadby u kořene.

Zálivka je stejně jako hnojení velmi důležitá pro budoucí úrodu. Pokud chcete sklidit bohatou úrodu rajčat, zalévejte je dvakrát týdně teplou vodou.

Rajčata mají ráda zálivku vodou o teplotě nejméně 20 stupňů. Při této teplotě probíhají metabolické procesy rychleji. Načasování zálivky by mělo být zvoleno tak, aby slunce plodinu přímo neohřívalo. Lepší je zalévat ráno.

Během prvních dvou týdnů se doporučuje půdu řádně zvlhčovat – je lepší zalévat dvakrát denně malým množstvím vody. To bude mít příznivý vliv na tvorbu postranních kořenů. Mimochodem, vývoj kořenového systému rostlin přímo ovlivňuje výnos rajčat.

Patnáct dní po výsadbě lze zálivku omezit na jednorázovou. Za horkého počasí byste měli sledovat stav půdy a v případě potřeby ji dále zvlhčovat. Jednou za 3-4 týdny je vhodné výsadbu zalít a do vody přidat užitečné mikroživiny – dusík, vápník.

Ve fázi kvetení nejsou rajčata na zálivku tak náročná. Zalévání omezte na 2-3 dny v týdnu. Průměrná spotřeba vody na jeden keř není vyšší než jeden litr. Nadměrné zalévání v tomto období vede k nadměrné tvorbě listů, což prakticky nevede k růstu plodů.

Mladé sazenice paprik se zalévají různými způsoby – ke kořenům nebo na vrchol (je třeba dávat pozor, abyste neporušili stonek a listy).

Při výsadbě již vzrostlých sazenic do volné půdy se zalévá výhradně ke kořenům.

Je důležité, aby se vlhkost nedostala na plody nebo listy. Tato možnost je možná pouze v případě, že jsou rostliny ošetřeny proti škůdcům nebo jsou použita speciální hnojiva. Kromě toho je třeba zvážit optimální teplotu zavlažovací vody: budete muset přestat používat studenou vodu, což vede k zastavení aktivního růstu. Ideální je používat vodu, jejíž teplota se pohybuje v rozmezí +22-25 stupňů.

Nejlepší je zalévat před 10. hodinou dopoledne nebo po 18. hodině, kdy teplo postupně klesá.

Leave a Response