Blog

Jaké chyby děláme při postřiku švestek?

135views

Pokud chcete, aby byla budoucí úroda švestek bohatá, musíte se o stromy včas řádně postarat. Jakmile roztaje sníh a rozmrzne půda, je třeba zahájit jarní péči. Hlavních chyb se dopouštíme, pokud nedodržujeme následující pravidla rozdělená do příslušných fází.

Fáze 1

Proveďte čištění. Posbírejte loňské listí a zbytky ovoce zpod stromu a odstraňte je z místa. Doporučuje se je kompostovat, ale můžete je také spálit. Pokud nebyl čas na vápnění stromů před začátkem zimy, proveďte ho okamžitě. V případě, že teplota vzduchu již stoupla na +5 stupňů, je to právě ten čas, který potřebujete.

Krok 2

Důležitým jarním procesem u švestek je prořezávání. Mělo by se provádět plynule 1-2krát ročně. V prvních letech po výsadbě také přispívá ke správnému vytvoření koruny. Po zformování stromu se provádí pouze sanitární řez. Pokud je dostatečně starý a nevytváří mladé výhony, provádí se zmlazovací řez.

V našich zeměpisných šířkách je nejdůležitější jarní řez. Pro tento proces neexistuje přesné období, vše závisí na povětrnostních podmínkách. Měli byste zvolit dobu, kdy je teplota již nad bodem mrazu, ale tok mízy ještě nezačal. Při prořezávání švestek byste měli odstranit:

– suché, zlomené a zmrzlé větve;

– mladé větve, které rostou nesprávným směrem a zahušťují korunu;

– zcela se zbavte nemocných větví prořezáním do zdravého bodu;

– zkraťte loňské mladé větve o třetinu!

Krok 3

Třetím krokem je ošetření švestky přípravky proti chorobám. Jedná se o důležitý proces, který by neměl být vynechán. Začíná se s ním ihned po prořezání. Na jaře se švestky stříkají třikrát:

– poprvé – jakmile nabobtnají pupeny;

– podruhé – během kvetení a rašení;

– potřetí – když strom odkvete!

Postřik by měl být prováděn za suchého, bezvětrného počasí při plusových teplotách. Pro první postřik se používá síran měďnatý, pro druhý a třetí postřik přípravky bezpečné pro včely a další hmyz opylující strom. Je třeba stříkat opatrně, snažit se dostat roztok na všechny větve, také na půdu kolem kmene.

Krok 4

Další důležitou jarní manipulací je ochrana švestek před škůdci. Larvy a hmyz, nepřátelé plodících stromů, se probouzejí blíže k období květu. Škůdce je třeba zničit včas, než způsobí nenapravitelné škody na stromu (kůra, větve, listy) a plodech (květy a již vytvořené švestky). K tomuto účelu se používají insekticidní přípravky. Vybírejte biologické přípravky šetrné k rostlinám a neakumulující se. Po 10-14 dnech je třeba postřik opakovat. Tyto přípravky by se měly používat při teplotě nejméně 15 stupňů.

Fáze 5

Po zimě nezapomeňte slivoně zalévat a přikrmovat. Zalévání je velmi nutné, pokud během zimy nebyl sníh. V takovém případě zalévejte slivoně hned po rozmrznutí půdy a během kvetení.

Také na jaře bude užitečné stromek přihnojit. V případě švestek je však lepší méně než více. Pečlivě se podívejte na stav stromu a půdy v jeho okolí a podle toho jednejte. První přikrmování je na začátku jara. Za tímto účelem připravte roztok močoviny (močoviny) a síranu draselného a nalijte jej do prohlubně v blízkosti stromu. Druhé krmení se aplikuje ihned po odkvětu. V této fázi se používá minerální hnojivo tak, že se připraví roztok v požadovaném poměru a aplikuje se pod kmen stromu.

Leave a Response