Blog

Tady je důvod, proč okurky neplodí: tato chyba vás připraví až o 5 kg úrody

5.1kviews

Nejčastější chyby při pěstování okurek

Při pěstování okurek se často dopouštíme chyb, které mohou výrazně snížit úrodu. Věnujte pozornost následujícím bodům a zjistěte, zda se jich nedopouštíte:

1. Rovnoměrnost výsadby

Výsadbou pouze jedné odrůdy nebo hybridu okurek se omezujete. Různé odrůdy mají odlišnou chuť, použití a dobu plodnosti. Na čerstvých okurkách si můžete pochutnávat od začátku léta až do hlubokého podzimu, nakládat je, připravovat z nich saláty a některé z nich můžete i čerstvé skladovat.

Odrůdy a hybridy, které jsou odolné vůči různým chorobám, navíc zaručují sklizeň alespoň některých z nich. Různorodost odrůd zvyšuje vaše šance na úspěšnou sklizeň.

2 . Nadměrné zalévání

Ačkoli okurky milují vodu, přemokření může vést k chorobám a hnilobě kořenů. Je důležité udržovat půdu vlhkou, ale vyvarovat se přemokření. Přemokření vytváří příznivé podmínky pro rozvoj chorob, což může vést k úhynu rostliny.

3.Nadbytek dusíku

Ačkoli okurky nejsou tak citlivé na nadbytek dusíku jako jiné plodiny, nadbytek tohoto prvku může vést k hromadění dusičnanů v plodech, které mohou být pro člověka škodlivé.

Zajímavé je, že rostliny absorbují dusičnany z organických hnojiv stejně jako z hnojiv chemických. Proto je důležité kontrolovat množství dusíku, i když dáváte přednost organickým hnojivům.

4. Nepravidelná sklizeň

Nepravidelná sklizeň je jednou z největších chyb při pěstování okurek. Čím častěji budete plody sklízet, tím větší výnos nakonec získáte. Okurka, stejně jako každá jiná rostlina, má tendenci se množit. Pokud na proutcích visí hotové plody, rostlina nevytvoří nové.

Odborníci tvrdí, že jeden nesklizený plod vás může připravit až o 5 kilogramů úrody. To je dobrý důvod, proč okurky sklízet pravidelně.

Leave a Response