Odborníci považují fytoftorózu za jednu z nejnebezpečnějších chorob, která rajčata nejen poškozuje, ale zcela ničí.
Při průměrné teplotě vzduchu (asi 20 stupňů Celsia) se infekce rozvine do katastrofálních rozměrů během pouhých tří dnů. A při vysoké vlhkosti vzduchu ještě rychleji.
V případech, kdy je léčba opožděna nebo odložena, rostliny zcela odumírají za týden a půl až dva týdny. Proto je nesmírně důležité umět včas rozpoznat první příznaky této strašlivé choroby.
Ve většině případů si zahrádkáři všimnou, že něco není v pořádku, až když začnou hnít samotné plody.
Spěchají, aby úrodu urychleně zachránili, ale v této fázi se již nedá nic napravit: poškození plodů je poslední fází infekce. Nejrozumnější je v této situaci keř vykopat a spálit.
Při napadení fytoftoroze lze rostliny zachránit pouze v případě, že si včas všimnete prvních příznaků.
Proto je nesmírně důležité výsadby pravidelně kontrolovat a včas přijmout opatření na jejich ochranu.
Nejprve se houba usadí na spodních listech rajčat. Její přítomnost lze poznat podle tmavých rozmazaných skvrn a bělavé patiny na rubové straně listů.
Při nástupu horkého počasí napadená místa velmi rychle vysychají a při sebemenším dotyku se rozpadají.
Infekce se pak začne šířit po celé rostlině a postihuje stonky, stonky i samotné plody.
V této fázi si nelze nevšimnout jejích projevů: celý keř je pokryt hnědými skvrnami a rajčata začínají černat.
V této fázi nemá smysl je sklízet, i kdyby byly podmínky ideální, stejně nebudou schopna přežít a dozrát.