Blog

K čemu jsou rajčata dobrá?

846views

Ať už je jíte jakkoli, mají mnoho zdravotních výhod. K překvapení mnohých jsou rajčata podle botanické definice považována za ovoce, nikoliv za zeleninu. „Kvůli své pikantní chuti jsou však rajčata při vaření považována za zeleninu,“ vysvětluje pro USA Today Dr. Taylor Janulewicz, hematolog-dietolog z Mayo Clinic.

Jsou rajčata zdravá?

Konzumace rajčat je spojována se sníženým rizikem rakoviny díky přítomnosti silného antioxidantu známého jako lykopen. Dr. Janulewicz vysvětluje, že tento antioxidant dodává většině rajčat jejich „sytě červenou barvu“. Díky této látce se předpokládá, že rajčata zabraňují vzniku některých druhů rakoviny, například rakoviny prostaty.

Lykopen obsažený v rajčatech může také „pomáhat snižovat chronické záněty“, říká psychiatr a odborník na výživu Dr. Uma Naidu.

Rajčata jsou bohatá na draslík, minerál, který pomáhá regulovat krevní tlak a je také důležitý pro svalové kontrakce a buněčnou rovnováhu. Rajčata jsou také bohatá na vlákninu, která vám může pomoci cítit se déle sytí, zlepšuje trávení a udržuje stabilnější hladinu cukru v krvi.

Rajčata také obsahují beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamin A a podporuje zdravý růst a stárnutí,“ uvedl Dr. Naidoo.

Obsahují také kyselinu listovou, měď, mangan, bílkoviny, niacin a vitamin K, ale jsou obzvláště dobrým zdrojem vitaminu C, „který je důležitou živinou pro zdravý imunitní systém, protože pomáhá v boji proti infekcím,“ uvedl doktor Janulewicz. Upozorňuje, že jedno velké rajče obsahuje 14 miligramů vitaminu C, což „odpovídá 15 % doporučené denní dávky pro muže a 18 % pro ženy starší 19 let“.

Je možné jíst rajče každý den?

Vzhledem ke všem těmto výhodám je zařazení rajčat do jídelníčku téměř vždy výhodou. Jedinou kontraindikací mohou být alergie nebo sklon k pálení žáhy. Jinak lze rajčata do jídelníčku zařadit bez omezení.

Každodenní pití rajčatové šťávy má mnoho zdravotních přínosů, například zabraňuje vzniku rakoviny, podporuje zdraví srdce a snižuje záněty. Rajčatová šťáva má také mnoho dalších zdravotních účinků, od léčby nachlazení a chřipky až po pomoc při posilování imunitního systému. Rajčatová šťáva je plná antioxidantů, vitaminů a minerálů, bohatá na lykopen a vitamin E.

Důležité: Tento článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

Leave a Response