Blog

Posypte jím zelí a slimáci se k němu ani nepřiblíží.

101views

Ochrana zelí před slimáky

I když se pohybují velmi pomalu, mohou vám během jednoho večera zničit celý záhon zelí. Jsou nesmírně nenasytní a nikdy jich není dost. Navíc se velmi rychle množí, takže pokud včas nezasáhnete, může se stát, že na vaši zahradu brzy zaútočí celá kolonie.

Posypte jím zelí a slimáci se k němu ani nepřiblíží.

 

Ruční sběr vám neposkytne dlouhodobé řešení, protože jich na zahradě může být mnoho a nemusí se vám je podařit všechny posbírat.

Jakmile slimáka na zahradě spatříte, můžete si samozřejmě nasadit rukavice a ručně ho ze zahrady odstranit. To však není dlouhodobé řešení, protože je pravděpodobné, že ve vysoké trávě slimáky nenajdete, nebo jich tam zkrátka bude příliš mnoho. Mnohem účinnější je vytvořit kolem záhonu bariéru z něčeho, co slimáky buď odpuzuje, nebo jim jednoduše zabrání v průchodu přes překážku.

Mušle, písek, síťovina

Rozsah věcí, kterými slimáci a hlemýždi nemohou projít, je naštěstí poměrně velký. Zelí můžete například posypat rozdrcenými mušlemi. Jelikož se jedná o ostrý a drsný povrch, slimáci se mu vyhýbají, protože se po něm nemohou pohodlně pohybovat.

Totéž platí pro diatomitovou zeminu, kávovou sedlinu nebo hrubý písek. S úlomky diatomitu však buďte opatrní, protože jsou nebezpečné nejen pro slimáky, ale i pro vás.

Pokud chcete, aby vám slimáci za okousané zelí zaplatili, můžete ho také posypat solí, ve které se škůdci doslova rozpustí. Sůl bude třeba každých několik dní vyměnit.

Dobře poslouží také zábrana z měděných pásků, drátěného pletiva nebo šikmých desek s tukem na spodní straně. Pokud mezi zelí a slimáky umístíte tyto zábrany, budou vaše záhony v bezpečí a slimáci se dostanou daleko.

Leave a Response