Blog

Tato chyba ničí rajčata v horku

1.6kviews

Léto je tady a s ním i horko – v tomto horkém počasí potřebuje zelenina na zahradě, včetně , více vody. Patří mezi plodiny, které příznivě reagují na zalévání. Pokud budete dodržovat některá pravidla, vaše rajčata léto bezpečně přežijí a poskytnou vám skvělou úrodu.

Jak často zalévat rajčata v horku?

Za normálního teplého počasí stačí keře zalévat jednou týdně. Jak často zalévat rajčata v horkém počasí závisí nejen na počasí, ale také na růstové fázi rostliny.

Než se objeví plody, je třeba zalévat, když je půda suchá – obvykle jednou za 2-3 dny. V období tvorby plodů by se rajčata měla zalévat jednou za 2 dny nebo dokonce každý den, pokud půda rychle vysychá. Během dozrávání plodů totiž rostliny spotřebovávají velké množství vody a nedostatek vláhy snižuje výnos.

Pokud není možné zeleninu tak často zalévat, doporučuje se záhony mulčovat. Vrstva mulče déle udrží vlhkost a zabrání vysychání půdy. To je skvělá možnost pro ty zahrádkáře, kteří jsou na zahradě jen zřídka.

Jak správně zalévat rajčata v horkém počasí?

Zkušení zahrádkáři doporučují nezalévat rajčata v poledním horku . Při vysokých teplotách může voda, která se dostane na listy, způsobit úpal. Zalévání raději naplánujte na ráno nebo večer.

Rajčata také nezalévejte studenou vodou – tato chyba je pro úrodu zhoubná. Velký rozdíl mezi teplotou vzduchu a kapaliny rostliny stresuje. Abyste tomu předešli, naplňte velkou nádobu vodou a nechte ji ohřát na slunci.

Množství vody při zalévání v horkém počasí je v průměru 7-10 litrů na metr čtvereční plochy nebo 1 litr na keř. Zda má výsadba dostatek vody, můžete zkontrolovat pomocí paličky. Pokud je pevně přilepená, je třeba přidat více tekutiny. A pokud snadno prochází půdou, pak zalévejte méně.

V červnu rajčata pravidelně a důkladně zalévejte. Mají rády vlhkou půdu. V ideálním případě byste měli dbát na to, aby vlhkost půdy byla v průběhu června přibližně 76-79 %. Pokud vlhkost půdy během sucha a nedostatečné zálivky klesne pod 65 %, rajčata začnou okamžitě aktivně vytvářet květy a plody.

Tipy pro zalévání rajčat

Zalévejte 11-13 litry vody na 1 m² půdy.

Pokud je slunečné, horké a suché počasí, měli byste rajčata zalévat tímto množstvím vody každý večer po celý červen.

Pokud je počasí zamračené a deštivé, zalévejte, když prší málo nebo vůbec.

Snažte se rajčata zalévat výhradně „u kořene“ – nelijte vodu přímo na listy – nadměrná vlhkost na nich může způsobit šíření plísní.


Leave a Response