Blog

Hlemýždi z vaší zahrady utečou. Stačí tam umístit tento předmět

29views

Přestože jsou slimáci spojováni s velmi pomalým tempem, rychlost, s jakou ničí úrodu na zahradách, může být závratná. Slimáci a hlemýždi jsou mimořádně nepříjemní škůdci, ale i další druhy slimáků a plžů mohou být velmi nepříjemné.

Právě teď jsou naše zahrady plné sazenic a rostoucí zeleniny a ovoce, které svými mladými výhonky a chutnými listy lákají slimáky. Pokud se nyní nepostaráme o kontrolu těchto škůdců, bude letošní úroda chudá.

Slimáci a hlemýždi ničí úrodu

Přestože se slimáci živí především organickými zbytky, jako jsou odumřelé části rostlin, mají chuť i na živé řízky zeleniny, ovoce a květin.

Tito měkkýši se rychle rozmnožují a s nárůstem jejich populace se zvyšují škody na zahradách. Aktivita slimáků na zahradě je obzvláště nepříjemná nyní, kdy se rádi živí mladými rostlinami, které nemusí být schopny odolat masivnímu útoku škůdců.

Škůdci často způsobují, že salát, jahody, mrkev, cukety a mnoho dalších druhů zeleniny a ovoce přestane růst a odumře.

Jak se zbavit slimáků na zahradě?

V první řadě je třeba o ni pečovat a vytvořit podmínky, které slimákům, kteří mají rádi vlhká a stinná místa, nesvědčí. Pravidelné sekání trávy a odstranění všech prázdných nádob a stinných míst ze zahrady pomůže snížit populaci těchto škůdců.

Dalším krokem v boji proti škůdcům je výsadba rostlin, které působí jako přírodní odpuzovače slimáků. Máme na mysli především voňavé bylinky a květiny, jako je levandule, řeřicha, konvalinka nebo řebříček. To pomůže zastavit rozvoj populace slimáků, ale stále zůstává otázka likvidace škůdců aktivních na zahradě.

Zde se dozvíte, jak můžete slimáky a plzáky vyhubit

V boji proti slimákům a plžům se vyplatí využít výjimečných vlastností mědi, která tyto měkkýše účinně odrazuje. Kolem záhonů můžete například umístit měděné obruče a květináče a vyvýšené záhony jednoduše oblepit měděnou páskou.

Další věcí, která na slimáky nejlépe zabírá, je pivo. To škůdce neodradí, ale přitahuje je jako magnet. Využijte toho a vyrobte si pivní past na slimáky. Jak si ji vyrobit?

Jednoduše na vybraném místě na zahradě, víceméně na úrovni země, vykopejte nádobu s pivem. Ideální je, když má široký otvor – například sklenici. V tomto prostoru se začnou shromažďovat slimáci a hlemýždi a my se jich můžeme rychle zbavit.

Leave a Response