Blog

Jak bojovat proti bílým skvrnám na rajčatech

198views

Bílé skvrny na listech rajčat způsobené houbou Septoria lycopersici jsou závažným houbovým onemocněním. Obvykle přezimují v půdě a za příznivých podmínek, jako je zvýšení teploty a vlhkosti na jaře, infikují listy nejblíže půdě a postupně se šíří vzhůru rostlinou. Zpočátku se projevují jako jemné vodnaté skvrny, které často zůstávají nepovšimnuty, ale s postupující chorobou pokrývají celé listy rajčat.

Jak se houba šíří?

Houby se mohou velmi rychle šířit za vlhkého a teplého počasí, zejména při teplotě nad 25 stupňů. Mají rády vysokou vlhkost vzduchu a mohou infikovat nejen listy, ale i plody, což vede k vážným ztrátám na úrodě. Pokud se s bílými skvrnami včas neporadí, mohou vést ke žloutnutí a odumírání listů, které neopadávají, ale zůstávají svěšené na rajčatech, což snižuje výnos a kvalitu plodů.

Preventivní opatření

1. Dezinfekce osiva

Prvním krokem k prevenci bílých skvrn je dezinfekce osiva. Dekontaminace osiva před výsadbou je klíčovým opatřením pro prevenci infekce na zahradě. Zajistíte tak, že se sazenicemi nezanesete houby, a snížíte riziko rozvoje choroby.

2. Správné zavlažování

Důležité je snažit se rajčata nepřelévat a nezavlažovat listy, pouze půdu kolem kořenů. Nadměrná vlhkost vytváří příznivé prostředí pro růst plísní. Zalévání by se mělo provádět ráno, nikoli večer, aby rostlina měla dostatek času během dne vyschnout.

3. Střídání plodin

Účinnou metodou likvidace infekce v půdě je tříleté střídání plodin. To znamená, že byste neměli sázet rajčata každý rok na stejné místo. Střídání plodin pomáhá snižovat koncentraci houby v půdě a zabraňuje šíření choroby.

4. Ničení rostlinných zbytků

Po sklizni je důležité zničit veškeré rostlinné zbytky z nemocných rajčat. Jejich ponechání na zahradě může vést k opětovnému napadení v následujícím roce. Rovněž je třeba se vyvarovat používání semen z nemocných rajčat.

Ošetření bílých skvrn

  • Použití fungicidů

Pokud si všimnete bílých skvrn na listech rajčat, měli byste okamžitě jednat. Fungicidy jsou účinné v boji proti plísním a najdete je v agro lékárnách. Je důležité dodržovat návod k použití a další postup konzultovat s odborníky.

  • Přírodní metody kontroly

Pokud nejste příznivci chemie, můžete proti bílým skvrnám bojovat přírodními metodami. Jednou z nich je provádění profylaxe a dodržování výše popsaných preventivních opatření. Existují také biologické fungicidy, které jsou méně agresivní vůči životnímu prostředí.

Bílé skvrny na listech rajčat se mohou stát vážným problémem, pokud nejsou přijata včasná opatření. Správnou prevencí a ošetřením můžete rajčata ochránit a zajistit si bohatou a zdravou úrodu. Pamatujte, že prevence je vždy lepší než léčba a pečlivé sledování rostlin je klíčem k úspěšnému pěstování. Řiďte se radami uvedenými v tomto článku a těšte se z chutných a zdravých rajčat z vaší zahrady.

Leave a Response