Blog

Jak se zbavit letního pocení: 7 funkčních lifehacků pro horké dny.

84views

Jak se vyhnout nepříjemným skvrnám a zůstat svěží

Příchod dlouho očekávaného léta často provázejí nepříjemné projevy, jako je pot na obličeji a skvrny na oblečení. Je však třeba si uvědomit, že potní žlázy, kterých jsou v lidském těle asi čtyři miliony, plní důležitou funkci při udržování tepelné a vodní rovnováhy těla. Když je nám horko, zapne se naše přirozená klimatizace – proces pocení -, která pomáhá regulovat tělesnou teplotu.

Přesto existuje řada užitečných rad, které pomohou minimalizovat nežádoucí účinky a udržet tělesné systémy v horkých letních dnech v bezporuchovém chodu.

Lifehacky proti letnímu pocení

Pijte šalvějový čaj

Začněme ráno, ale ne tradičním šálkem kávy. Kofein vzrušuje nervový systém, což znamená, že aktivuje vylučování potu. V horkém období je lepší přejít na šalvějový čaj. Tento nápoj pomáhá uhasit žízeň a předcházet hyperhidróze. Šalvěj obsahuje flavonoidy, třísloviny a další složky, které snižují pocení a působí protizánětlivě.

Vyhýbejte se kořeněným jídlům

Pokud jde o jídlo, vyhýbejte se kořeněným jídlům, nebo ještě lépe, vyhýbejte se jim úplně. V létě je čas na ovoce a zeleninu, ne na uzeniny a ostré omáčky, po kterých máte žízeň. Důsledky jsou jasné – samý pot navíc. Kořeněná jídla stimulují sympatický nervový systém, který zvyšuje pocení.

Vyhněte se stresu

Vyhýbejte se stresu, je známo, že vás z něj polévá horký a studený pot. Naučte se relaxovat. Stres aktivuje autonomní nervový systém, což vede ke zvýšenému pocení. Ke snížení hladiny stresu používejte dechové techniky a další relaxační metody.

Před spaním používejte antiperspirant

Před spaním použijte antiperspirant. Metoda je neobvyklá, ale lékaři si všimli, že pocení se druhý den znatelně omezí. Antiperspiranty na bázi hliníkových solí blokují potní žlázy, což snižuje pocení. Pomoci může také jablečný ocet, pokud si ho večer namažete na podpaží a ráno smyjete.

Vyberte si správné oblečení

Pro milovníky módy existuje doporučení vybírat si barvy a styly oblečení, na kterých se méně často objevují zbytečné skvrny. Přes den je lepší nosit prostorné strakaté a nepříliš světlé a jednobarevné, světlé a na postavě šetřit na chladný večer. Na pomoc přijdou speciální vložky do podpaží. Kdysi je naše babičky povinně přišívaly do podpaží. Nyní existuje mnoho nabídek výrobců hygienických výrobků. Oblečení z lehkých, prodyšných látek, jako je len a bavlna, také pomůže snížit pocení.

Minimální kosmetika

V horku se nenechte unést kosmetikou. Nechte svou pleť dýchat a vyhněte se hutným podkladovým krémům, které ucpávají póry. Přejděte na lehké BB a CC krémy. Lehké krémy umožňují pleti dýchat a snižují riziko ucpání pórů, což může omezit pocení.

Sprchujte se kontrastně

Kontrastní sprchy pomáhají zlepšit krevní oběh a omezit pocení. Začněte teplou vodou, pak přejděte na studenou a několikrát teplotu vystřídejte. Nejenže je to osvěžující, ale také to procvičuje cévy, což pomáhá snižovat pocení.

Leave a Response