Blog

Jaké vlastnosti má zalévání rajčat bez semen?

77views

Rajče, chutné červené ovoce, patří u nás k nejoblíbenějším a nejčastěji konzumovaným plodům a také k nejčastěji pěstovaným na zahradách a terasách, a dokonce i v květináčích na terase. Pěstování rajčat není obtížné, ale chce to trochu zkušeností nebo naslouchat radám zkušenějších zahrádkářů, číst a rozumět přečteným informacím, protože existuje mnoho zvláštností a rozdílů, včetně zalévání rajčat pěstovaných na zahradě, ve skleníku nebo v květináčích.

Zajištění dostatečného množství vody pro rajčata je klíčem k bohaté úrodě. Přemokření i sucho vedou k nízké úrodě a jsou pro rajčata nebezpečné. Důležitý je také způsob zalévání rajčat – nejen množství vody, ale také způsob zalévání. Například vlhkost na listech způsobená nesprávným zaléváním a rozstřikováním vody na ně může mít katastrofální následky. Při zalévání rajčat bez půdy je třeba dbát na zvláštní aspekty. Naučte se je, abyste mohli sklízet plody své práce.

Zalévání rajčat bez hlíny – jak, kolik a kdy?

Chcete si pochutnat na opravdových chutných rajčatech, jaká si pamatujete z dětství, ale nemáte ani hrst půdy? Žádný problém. Mnoho lidí, kteří si chtějí část potravin pro svůj stůl vypěstovat sami, aby se ujistili, že jsou bez pesticidů a nezdravých látek, ekologické a šetrné k životnímu prostředí, skvěle chutnají a jsou kvalitní, pěstuje rajčata v květináčích. Tato rajčata nejsou opevněna kůly.

Mimochodem, rajčata bez kolíků nemusíte pěstovat jen na terase, ale hodí se i na zahradu a dvůr. Na zahradě se jim nejlépe daří na vysokém, klenutém, mulčovaném záhonu, který zlepšuje vodní a vzdušný režim a zajišťuje dobrou drenáž, což je důležité pro dobrou úrodu rajčat bez kůlů. Protože samotné plody nejsou na vzduchu, jako je tomu u rajčat na kůlech, je ještě důležitější rychle odvádět vodu a nedovolit, aby se vytvořila jamka, ve které se zadržuje voda a způsobuje hnilobu.

Jednou z nejčastějších chyb při pěstování rajčat bez kolíku je právě tato chyba – zalévání. Proto jsme „ukradli“ tajemství zkušených zahrádkářů a dělíme se s vámi o to, co jsme se na téma zalévání rajčat bez půdy naučili.

– Buďte opatrní s množstvím vody

Pokud jsou rajčata v květináčích a v dosahu, snadno je přelijete. Na zahradě je více půdy, navštěvujete ji méně často a je menší riziko, že rajčata přelijete tak, že jim uhnijí kořeny. Pokud nenecháte vodu z květináče odtéct, je pravděpodobné, že rajčata utopíte, uhnijí jim kořeny nebo je postihne houbové onemocnění, kterému se daří ve vlhkém prostředí.

Zvýšená vlhkost může způsobit velmi rychlý rozvoj spor fytoftorů, které způsobí vážné poškození rajčat a snížení výnosů. Proto je důležité dávat pozor na množství vody při zalévání rajčat bez půdy. Nesahejte po konvi na zalévání jen proto, že je máte před sebou a máte volný čas. Jakmile začne půda vysychat, je čas na zalévání. Ne každý den a ne, když je mokro.

– Zjistěte, jak mají rajčata bez půdy ráda zálivku.

Rajčata bez zálivky by se měla zalévat pouze u kořene, aniž by se smáčely listy. Kapky vody na listech se mění v lupy, které zaostřují sluneční paprsky a poškozují listy. Bezlistá rajčata také dávají přednost kapkové závlaze. A zatímco systémy kapkové závlahy na zahradě mohou být časově i finančně náročné, pro rajčata v květináčích stačí levné pomůcky pro kapkovou závlahu. Mnoho hospodyněk milujících květiny používá podobné zavlažování na svých během cestování, delší nepřítomnosti doma, dovolené. Vaše rajčata vám budou vděčná, pokud tuto metodu použijete i pro ně.

– Přizpůsobte zálivku fázi vývoje rajčat.

Tato rada platí pro všechna rajčata bez ohledu na to, kde je pěstujete nebo zda jsou bez kořenů U nízko rostoucích odrůd je třeba zálivku snížit, jakmile začnou plody dozrávat, aby bylo zajištěno rovnoměrné dozrávání bez praskání a poškození houbovými chorobami.

Pokud se chystáte pěstovat bezkořenná rajčata v květináčích, informujte se také o tom, jaká je jejich obliba světla a tepla a jaké je pro ně nejlepší místo v domě nebo na terase, abyste si mohli vychutnat lahodné plody utržené při pití kávy, a pokud je budete pěstovat na zahradě, v jaké vzdálenosti se vysazují.

Leave a Response