Blog

Nejlepší způsob skladování čerstvých rajčat

192views

 

Na vyspělý rajčata by měla být uložena podobným způsobem, přičemž zelená/zralá Rajčata vyžadují trochu více práce, aby dozrála. Na stránkách přezrálá rajčata mají také své specifické požadavky na skladování.

Ať už si rajčata koupíte na trhu, nebo je sklidíte čerstvá ze zahrady, měli byste dodržovat správné postupy skladování, aby si zachovala svou kvalitu po co nejdelší dobu.

Zralá rajčata

Zralá čerstvá rajčata je nejlepší uchovávat při pokojové teplotě, nikoli v chladničce. Při teplotě nižší než 10 °C jsou houbovitá a mohou ztratit chuť. Aby byla rajčata co nejkvalitnější, měla by se sníst do 2-3 dnů po nákupu nebo sklizni. Zralá rajčata skladujte mimo dosah přímého slunečního světla a stonkem nahoru, abyste omezili jejich měknutí.

Některé odrůdy rajčat mají vlastnosti, které prodlužují jejich trvanlivost. Tato rajčata lze před konzumací skladovat při pokojové teplotě až 5 dní.

Nezralá rajčata

Zelená (nezralá) rajčata vyžadují jiný přístup ke skladování, protože chceme, aby před konzumací dozrála. Kartonovou krabici vyložte novinami a pak na ni položte rajčata v jedné vrstvě stonkem dolů. Skladujte je na chladném, ale ne studeném místě, dokud zcela nezčervenají. Zelená rajčata lze také umístit do papírového sáčku na potraviny, stonkem dolů. Do sáčku přidejte zralé jablko, abyste urychlili proces zrání. Jakmile rajčata zcela zčervenají, můžete je vyjmout a skladovat jako zralá rajčata.

Superzralá rajčata

Chlazení se doporučuje pouze v případě, že je rajče přezrálé, což se projevuje mírně měkkou dužinou a velmi jasnou červenou barvou. Chlazení může udržet taková rajčata v tomto stavu ještě několik dní a ztráta chuti bude minimální, pokud skladování v chladu nepřesáhne 3 dny.

Chcete-li přezrálá rajčata skladovat v chladničce, vložte je do papírového nebo plastového sáčku, aby se snížila ztráta vlhkosti a rajčata zůstala šťavnatá. Do sáčku udělejte několik zářezů a poté jej vložte do zásuvky na zeleninu v chladničce. Lze je také skladovat v plastové nádobě/fólii, pokud jsou takto zakoupena z regálu. Rajčata vyjměte z chladničky alespoň hodinu před konzumací a nechte je při pokojové teplotě, aby získala zpět svou chuť.

 

Leave a Response