Blog

Okurky budete sklízet až do podzimu. Recept zahrádkářů na bohatou úrodu

1.6kviews

Okurky jsou velmi oblíbenou zeleninou, jejíž kulinářské využití zřejmě nezná mezí. Není proto divu, že se je mnoho lidí rozhodlo pěstovat na svých zahrádkách. Pěstování této zeleniny není příliš náročné, ale měli byste pamatovat na jednu věc, která vám umožní těšit se z úrody mnohem déle. Jedná se o podpěry. Proč by se měly používat a jak by měly být vysoké? Vysvětlíme vám to.

Proč pěstovat okurky na oporách?

Pěstování okurek na oporách může mít pozitivní vliv na množství a kvalitu sklizně. Tento typ záhonů lze zalévat přímo ke kořenům, čímž se spotřebuje méně vody a minimalizuje se riziko přemokření a tím i zahnívání okurek.

Jak pěstovat okurky na oporách?

Jak pěstovat okurky na podpěrách? Nejprve je třeba vytvořit vhodnou konstrukci. Jak vysoké by měly být opory? Měly by se skládat z kůlů vysokých 2 metry, které jsou umístěny přibližně 5 metrů od sebe. Tyto kůly jsou navzájem spojeny dvěma ocelovými dráty umístěnými zcela nahoře a přibližně 20 cm nad zemí.

Okurky na podpěrách lze pěstovat jak na zahradě, tak ve skleníku. Tento způsob pěstování zaručuje zdravější a větší úrodu, kterou si můžete užívat o několik týdnů déle.

Jaké odrůdy okurek na podpěry?

Ukázalo se, že existují odrůdy okurek, kterým se mnohem lépe daří při vertikálním pěstování na podpěrách. Máme na mysli mimo jiné odrůdy jako např.

  • Kronos;
  • Zephyr;
  • Osiris;
  • Isis;
  • Tarot
  • Ikarus.

Obecně je dobré věnovat pozornost symbolu na obalu semen okurek. Okurky se symbolem F1 – jedná se o hybridní odrůdy – jsou vhodné pro vertikální výsadbu s oporou.

Pozornost se vyplatí věnovat také zelenině, kterou lze vysazovat ve společnosti okurek pěstovaných na oporách. Patří mezi ně hrách, fazole, mrkev, česnek nebo petržel.

Leave a Response