Blog

Slyšeli jste o této kávě? Je nejzdravější a nejméně dráždí žaludek.

91views

Způsobuje vám káva bolestivé pálení žáhy? Možná na tom něco bude. Než se však tohoto zdravého nápoje nadobro vzdáte, vyzkoušejte několik způsobů, jak zabránit tomu, aby vám dráždila žaludek a jícen. Jejich účinnost byla prokázána výzkumem.

Káva je nápoj, který má mimo jiné mimořádně příznivé účinky na lidský mozek. Její umírněné pití nezpůsobí problémy, které jsou s kávou často spojovány: hypertenzi a vyplavování minerálů, ale podpoří nervový a oběhový systém; ochrání nás také před řadou běžných zdravotních problémů, jako je ateroskleróza a diabetes 2. typu.

Přesto káva u mnoha lidí vyvolává příznaky spojené s přesycením. To souvisí především s kofeinem, který prokazatelně stimuluje produkci žaludeční kyseliny. Na tomto místě je třeba poznamenat, že reakce kávy je skutečně kyselá, ale v menší míře než u většiny oblíbených perlivých nápojů. Jak se tedy můžeme vyhnout nepříjemným následkům pití kávy? Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout.

Káva, která nezpůsobuje pálení žáhy

Neexistuje žádný přímý výzkum, který by naznačoval, že káva ovlivňuje riziko gastroezofageálního refluxu. Existuje však několik druhů kávy, které lze v tomto ohledu užívat jako „oddechovku“. Kromě toho ne vždy potřebujeme vědecké experimenty, abychom mohli něco pozorovat. Pokud vás tedy po pravidelném pití kávy začne trápit pálení žáhy, mohou vám pomoci následující myšlenky.

Za prvé: tmavě (silně) pražená káva. Tato káva obsahuje o něco méně kofeinu a má nižší hladinu kyselosti. Zároveň to neznamená, že takový potravinářský výrobek ztrácí na chuti nebo zdravotních benefitech. Naopak: tmavě pražená káva má také nejvíce antioxidantů.

Druhý nápad: zelená káva. Už jste o ní někdy slyšeli? Pokud pozorně sledujete náš portál, pravděpodobně ano. Kromě toho, že má tato nejzdravější káva mimořádně blahodárné účinky na organismus, má také méně dráždivý účinek na žaludek. Zajímavé je, že stojí přesně na opačné straně než silně pražená káva. Je to proto, že zelená káva tímto procesem vůbec neprošla.

A konečně třetí možnost, káva s mlékem. Musíme však upozornit, že toto řešení je dodnes spojeno s řadou kontroverzí. Je to podobný případ jako ad hoc řešení pálení žáhy mlékem. Vědci stále častěji poukazují na to, že taková léčba nám sice může přinést dočasnou úlevu, ale v konečném důsledku nám může uškodit, protože žaludek se bude muset ještě vypořádat s trávením tuku, bílkovin a cukru z mléka. Přesto je taková káva ve skutečnosti méně kyselá, takže ji můžete zkusit vypít a pak sledovat reakci svého těla. Je pravděpodobné, že pálení žáhy se vůbec neobjeví!

Leave a Response