Blog

Stačí jím posypat sazenice a slimáci okamžitě odejdou a už se nevrátí.

32views

Slimáci mohou v krátké době napáchat na záhonech velké škody. Není divu, že se jich snažíme zbavit všemi prostředky. Ne vždy je to však snadné. Radikální řešení jsou však až poslední možností a často jsou zbytečná. Začněte s přírodními způsoby. Nebudete platit mnoho a účinky se dostaví rychle.

Slimáci a hlemýždi jsou na zahradě nevítanými hosty, i když se tam cítí jako doma. S chutí požírají rostliny a ničí jejich listy a kořeny. Na záhonech se vyskytují dva druhy slimáků: s ulitou a bez ulity.

Slimáci a hlemýždi na zahradě nejsou vždy škodliví

Plži a slimáci hrají v ekosystému důležitou roli. Mohou být dokonce prospěšní. Živí se tlejícími a odumřelými částmi rostlin. Živí se také semeny plevelů. Jsou také potravou pro myši, hraboše nebo ježky, ale i ještěrky a ptáky. Se slimáky proto začněte bojovat až ve chvíli, kdy se přemnoží a způsobí vážné škody. To proto, že slimáci mohou menší listy sežrat celé a větší listy ukousat a zničit. Ti bez ulit jsou mnohem většími škůdci. Ukrývají se v zákoutích a vyhovují jim vlhké podmínky.

Jak se zbavit slimáků a plžů v domácnosti?

Není žádným překvapením, že se chceme slimáků ze zahrady rychle zbavit. Radikální řešení, jako je postřik nebo posypání jedovatým práškem, jsou však až poslední možností. Bohužel mají špatný vliv i na ježky nebo ptáky, kteří nám v boji se slimáky pomáhají. Proto nejprve myslete na přírodní metody.

  • Pasti – tito živočichové nezvládají pohyb po kypré půdě, je dobré kolem rostlin rozsypat písek smíchaný s popelem nebo pilinami. Jako bariéra pro ně funguje také soda. Kolem rostlin – květináčů nebo záhonů – můžete také rozprostřít měděnou pásku, která tyto škůdce účinně odradí.
  • Postřik – 500 g čerstvého pelyňku nebo kilogram listů rebarbory zalijte 10 litry vody a nechte působit asi čtyři týdny, každé dva dny promíchejte. Poté roztok zřeďte v poměru 1:1 a postříkejte rostliny a půdu. Můžete také použít ocet – smíchejte 100 ml octa s jedním litrem vody. Tímto roztokem postříkejte místa, kde se objevují slimáci a plži.
  • Sůl – musíte jí posypat každého jedince, což je pracná, ale účinná metoda.
  • Káva – slimáci a plži nesnášejí vůni kávy. Proto je dobré kolem rostlin rozsypat kávovou sedlinu. Druhým způsobem je postřik kávy: jednoduše s ní postříkejte listy rostlin. Slimáky a hlemýždě odradí také vůně skořice: přidejte ji do kávy nebo ji posypte kolem rostlin. Odradíte tím také mravence a komáry.

Leave a Response