Blog

Bezplatná kapková závlaha šetří námahu i peníze

126views

Systém kapkové závlahy na pozemku nebo ve skleníku je jedním z nejúčinnějších řešení. Kapková závlaha má oproti tradičním metodám zavlažování řadu výhod. Jednoduchý systém tohoto typu umožňuje postupně dodávat vláhu přímo ke kořenům rostlin, což pozitivně ovlivňuje vývoj různých plodin. Kromě toho eliminuje riziko neúrody a úhynu rostlin způsobené nedostatkem vody nebo přemokřením.

Klasické systémy vyžadují rozmístění systému na pozemku, umístění přívodů vody a ventilů, připojení hadicového systému. To je spojeno s náklady a rozkopáním pozemku a není to vždy možné. Lze to řešit jednodušeji. Není to sice tak ideální, ale ušetří to spoustu času a peněz.

Hlavní výhody kapkové závlahy

Kapková závlaha nabízí mnoho výhod:

  • Úspora času při pravidelném zavlažování.
  • Přesné ošetření rostlin: díky tomuto systému se voda nedostane na listy nebo plody, což snižuje riziko popálení a uhnívání rostlin.
  • Úsporné využívání zdrojů, protože voda je dodávána po částech, což výrazně snižuje celkovou spotřebu v zařízení.

Domácí způsob uspořádání kapkové závlahy

Zřídit si sami náhradní systém kapkové závlahy je jednodušší, než se zdá. Lze to provést s malými náklady, s použitím plastových lahví a vatových kuliček. Potřebujete následující informace:

Sestavení kapacího systému

1. Tyčinky rozřízněte šikmo na polovinu a odřízněte horní část lahví.
2. Do dna každé láhve udělejte malý otvor a vložte do něj nastříhanou vatovou tyčinku.
3. Naplňte láhve vodou. Chcete-li snížit intenzitu hydratace, jednoduše vložte tyčinku více do láhve.
4. Umístěte láhve tamponem směrem ke stonku rostliny.
5. Sledujte množství vody v lahvích a čas od času ji doplňujte.

Druhá metoda

Lahve můžete také ponechat nerozřezané. Pokud chcete, aby voda odtékala poměrně rychle, například v době sucha, kdy rostliny potřebují více hydratace, nechte uzávěr otevřený. Pokud chcete, aby voda odtékala pomalu a láhev se vyprázdnila za několik dní, uzávěr uzavřete.

Tyčinky lze také nahradit jehlami z injekční stříkačky.

Třetí metoda

Odřízněte vršek z pětilitrové láhve, odřízněte hrdlo z dvoulitrové láhve, nalijte vodu do dvoulitrové láhve a umístěte dvoulitrovou láhev s vodou do blízkosti rostliny. Přikryjte 2l láhev obrácenou 5l lahví. Voda z 2L láhve se bude odpařovat a stékat po stěnách 5L láhve na zem vedle rostliny.

S tímto systémem se kapková závlaha stává nejen účinnou, ale také snadno použitelnou.

Takové Kapkový zavlažovací systém je krokem k udržitelnějšímu a efektivnějšímu zahradničení. Ušetří vám čas a zdroje a zároveň udrží vaše rostliny zdravé.

Leave a Response