Česnek se po sklizni neřeže – a kdy řezat kořeny: 3 triky, které by měl znát opravdový zahradník
Zkušení zahrádkáři, kteří se zabývají pěstováním česneku, říkají: po sklizni s jeho řezáním nespěchejte.
V tomto případě se dobře skladuje. Existuje ještě několik zajímavých možností, jak zajistit jeho kvalitní skladování.
Proč nespěchat s řezem rostliny?
Protože i po sklizni hlava přibývá na váze: zuby pokračují v růstu a nadále přijímají výživu z listů, které ještě zcela neuschly.
Co říkají staří lidé
Pokud odřízneme zelené peří – hlava je zbavena výživy a krycí šupiny nemají možnost dlouho vysychat (zuby odevzdají vlhkost, kterou by mohly čerpat z listů).
Osvědčené od zkušených zahrádkářů: nekrájený česnek se výborně skladuje, na jaře a začátkem léta potěší svou silou a šťavnatostí.
Ořezávat je samozřejmě nutné. Ale jen tehdy, když je to nutné. Například když si vezmeme určité množství k použití nebo k prodeji.
Sušení
Doporučení je následující. Po sklizni sušte česnek na slunci (několik hodin).
Sušte však mimo dosah přímého slunečního záření, nejlépe pod stříškou, v dobře větraných místnostech apod.
Takto se doporučuje sušit 10 až 14 dní, přičemž se kopečky pravidelně obracejí.
Ořezávání
Neprořezávejte 2-3 týdny. Při řezu ponechte asi 10-15 cm stonku (to je druhé doporučení).
Při příliš krátkém řezu česnek ztratí na váze a šťavnatosti a naruší se celistvost suchých krycích šupin.
Nejdříve je třeba odříznout suchý „lalok“ a ponechat téměř celý stonek, skladovat v této podobě ve velkém můžete v sáčku.
A na podzim postupně zkracujeme na vhodnou velikost.
Třetí doporučení. Po usušení při třídění česneku na frakce je nutné kořeny mírně zkrátit. Ponechme asi 5-7 cm.
A při ořezávání stonku – téměř „dočista“. Ponecháváme 0,2 až 0,5 cm.