Blog

Chyby při pěstování okurek a rajčat. Mnoho z nich se v této sezóně

71views

Okurky a rajčata jsou bezesporu nejoblíbenější zeleninou pěstovanou na domácích zahrádkách. Slováci je milují pro jejich výjimečnou chuť a vůni, všestrannost a relativní snadnost pěstování. Mohou však selhat, pokud uděláme jedinou chybu.

Rajčata a okurky se zdají být v mnoha ohledech podobné, ale toto přesvědčení může vést ke špatným výnosům. Ujistěte se, že při pěstování těchto druhů zeleniny neděláte velkou chybu.

Rajčata a okurky – jak je pěstovat?

Okurky a rajčata jsou vhodné do salátů, nakládaných okurek, polévek a mnoha dalších pokrmů. Ceníme si jich pro jejich široké využití v kuchyni a rádi si tuto zeleninu pěstujeme sami. Pokud však chcete mít bohatou úrodu, je třeba dodržovat několik pravidel.

Především je důležité si uvědomit, že rajčata by se měla vysévat pouze jako sazenice. Okurky naopak můžete vysévat přímo do země, nejlépe v druhé polovině května. Semena okurek lze také použít k přípravě sazenic. Sazenice rajčat i okurek by měly jít do země po 15. květnu.

Důležitou společnou vlastností okurek a rajčat je, že jsou teplomilné. Ke svému růstu potřebují podobné teploty, mezi 20 a 25 stupni Celsia. Z tohoto důvodu tyto zeleniny často vysazujeme společně, ať už ve skleníku, nebo na záhoně. To je však častá chyba. Proč?

Pěstujete okurky a rajčata? Raději si na to dejte pozor

Okurky a rajčata mají společnou ještě jednu vlastnost. Tyto rostliny jsou náchylné k chorobám, zejména k houbovým chorobám. Někdy jsou napadány moučnou plísní, alternariózou známou jako suchá skvrnitost listů nebo antraknózou známou také jako gangréna.

Houby a další patogeny se mohou rychle šířit na sousední rostliny. To může vést k neúspěchu celé plodiny. Tím však důvody, proč se křížení rajčat a okurek nedoporučuje, nekončí.

Rozdílné potřeby rajčat a okurek

Přestože, jak jsme již uvedli, jsou si rajčata a okurky v mnoha ohledech podobné – mimo jiné mají společnou teplomilnou povahu – liší se v potřebách některých živin. Především potřebují různé množství vody.

Zatímco rajčata by se neměla zalévat příliš často, okurky vyžadují trvale vlhký substrát. Proto by tyto druhy zeleniny neměly být vysazeny vedle sebe na stejném záhonu. Bezpečným řešením je však vysadit okurky a rajčata do samostatných květináčů ve skleníku.

Pokud však rostliny vysazujete na záhony na zahradě, je vhodné jim zajistit lepší sousedství. Okurky budou dobře růst v obklopení fazolí a hrachu, které obohatí půdu o dusík. Kromě toho lze v blízkosti vysadit česnek, kopr a petržel. Naopak celer, bazalka a salát se mohou nacházet v blízkosti rajčat.

Leave a Response