Blog

Co lze udělat pro to, aby okurky nebyly hořké?

86views

Navzdory všeobecnému přesvědčení je okurka choulostivá a náročná rostlina. Nepříznivé podmínky se projevují hořkou chutí ocasní části plodu. Kde se bere hořkost v okurkách a jak získat sladké, šťavnaté a křupavé plody?

Proč jsou okurky hořké

Rostliny, stejně jako lidé, mohou pociťovat stres. A reagují na něj po svém. V nepříznivých podmínkách růstu začnou okurky produkovat cucurbitacin, toxická organická sloučenina, která způsobuje hořkost ovoce. Látka se syntetizuje v listech a poté se rozvádí po celé rostlině, přičemž se hromadí v kořenovém systému. Kvůli této vlastnosti byly ještě v 18. století okurky považovány za jedovaté a nejedly se!

Díky vědeckým výzkumům víme, že míra hořkosti je přímo úměrná míře hořkosti množství slunečního světla a celkové povětrnostní podmínky. Je to dáno tím, že domovinou okurek je asijský kontinent, deštné pralesy Indie. Tam tato zelenina roste ve stínu stromů a není vystavena přímému slunečnímu záření. Daří se jí v teplém vlhkém vzduchu bez rychlých změn teplot.

Bylo zjištěno, že pokud horké počasí trvá déle než 5 dní, riziko zhořknutí okurek se zdvojnásobuje.

Rychlé změny teplot, nedostatek vláhy, příliš horké počasí, špatná půda, většinou hlinitá nebo písčitá, jsou tedy nejčastějšími příčinami vzniku hořkost u okurek. Stačí jeden z těchto faktorů, aby rostliny začaly hromadit cucurbitaciny, které se nejvíce koncentrují ve slupce a tkáních blíže k bázi okurky. Největší hořkost se vyskytuje u nezralých a přezrálých plodů.

Některé odrůdy okurek jsou přirozeně hořčí než jiné. Při výběru odrůdy okurky věnujte pozornost popisu chuti a vybírejte ty, které jsou deklarovány jako sladké bez sklonu k hořkosti.

Okurky, které vyrostly ze semen hořkých okurek, budou také hořké.

Co dělat, aby okurky nebyly hořké?

Jak zabránit tomu, aby okurky nechutnaly hořce? Podívejme se nyní blíže na různé důvody, proč okurky hořknou, a na opatření, která je třeba v jednotlivých případech přijmout.

Hlavní příčiny mohou být následující:

  • Nedostatek vláhy a hnojení;
  • příliš velký teplotní rozdíl mezi dnem a nocí;
  • chyby v péči (nesprávný výsev, hustota výsadby atd.);
  • napadení škůdci.

Nedostatek vody a živin

Nedostatek vody ovlivňuje nejen chuť, ale i vzhled ovoce. Dozrává déle, je menší a slupka je tmavší. Předpokládá se, že čím tmavší je slupka, tím větší je hořkost. Nedostatek živin okurky dále deformuje, jsou prohnuté, na jedné straně užší a na druhé silnější.

Jak zalévat okurky, aby nebyly hořké? Především – teplou vodou. Je nutné dodržovat režim zalévání: pouze v teplých dnech a pouze ustálenou teplou vodou, aby nedocházelo k teplotním rozdílům.

Za nepříznivého počasí by měly být záhony přikryty lehkým rounem, aby rostliny nemrzly a nebyly vystaveny přílišnému pálení přímého slunce. Okurky je dobré vysazovat vedle rostlin, které jim poskytují částečný stín.

Přečtěte si:

Chcete-li okurkám dodat dusík a draslík, podávejte jim dusičnan draselný (20-30 g na 10 litrů vody) a močovinu (25-30 g na 10 litrů vody).

Škůdci

Mšice, blanokřídlí, třásněnky, háďátka, roztoči a další škůdci mohou zvyšovat hořkost okurek. Rostlina se bude bránit proti napadení hmyzem a začne produkovat odstrašující hořkou látku.

Přijměte proto preventivní opatření na ochranu výsadby před napadením škůdci.

Provádějte pravidelné kontroly, odstraňujte plevel, mulčujte půdu. Při výskytu hmyzu postříkejte listy nálevem z tabákového prachu nebo cibulových slupek.

Pravidelně také kypřete půdu, abyste zlepšili výměnu vzduchu, zkraťte divoké výhony a veďte okurky na oporách.

Co lze udělat pro to, aby okurky nebyly hořké?

Co dělat, když jsou okurky navzdory vaší snaze hořké?

Probrali jsme, jak zabránit vzniku hořkosti u okurek. Co ale dělat, když nám přesto vyrostly hořké? Je nutné naše těžce vypěstované okurky vyhodit? Samozřejmě že ne! Existuje několik účinných způsobů, jak se hořkosti u okurek zbavit.

Vzhledem k tomu, že se cucurbitacin nachází hlavně ve slupce, můžete okurku jednoduše oloupat a odříznout zadní část plodu. Zůstane pouze sladká část.

Hořkost lze odstranit třením. Odřízněte konce a ovoce podélně rozkrojte. Obě poloviny třete, dokud nepřestane vystupovat bílá pěna, a poté je opláchněte pod tekoucí vodou.

Okurku nakrájejte na malé kousky a posypte solí. Nechte působit asi 30 minut. Hořkost zmizí s uvolněnou šťávou. Plátky opláchněte ve vodě a připravte salát.

Hořké okurky můžete také bez obav zavařovat a nakládat. Pokud jsou však velmi hořké, je lepší je nejprve namočit do vody.

Nejlepší způsob, jak se zbavit hořkosti z velkého množství okurek: Okurky ve vhodné nádobě přelijte studenou vodou. Každé 3 hodiny je slijte a přidejte čerstvou vodu. Po 6-7 hodinách okurky ochutnejte. Pokud vám chutnají, začněte je konzervovat. Pokud hořkost přetrvává, vyměňte vodu ještě 2-3krát. Můžete navíc odříznout konce, pak se hořkost odstraní rychleji.

Přečtěte si také: .

Co lze udělat pro to, aby okurky nebyly hořké?

Leave a Response