Blog

Dejte to na zahradu a slimáci se tam už neobjeví.

47views

Přestože jsou slimáci pomalí, dokážou na zahradě napáchat velké škody. Ohlodávají nejen listy rostlin, ale také dozrávající ovoce a zeleninu. Jak spolehlivě zjistit jejich přítomnost a hlavně jak se jich nadobro zbavit?

Máte na zahradě slimáky?

Zjistit přítomnost slimáků na zahradě obvykle není problém, ale kdo si není jistý, měl by se pečlivě podívat pod listy, kameny, zejména po dešti, nebo pozorovat slizkou stopu, kterou za sebou nezvaní hosté rádi zanechávají. Přestože jsou slimáci v konečném důsledku pro ekosystém prospěšní, rozkládají rostliny a poskytují potravu dalším živočichům, na zahradě je prostě nechceme.

Sbírejte je

Není to zrovna chutná pochoutka, ale kdo se bojí, neměl by se pouštět do lovu šneků. Kdykoli na šneka narazíte, seberte ho (pro slabší povahy v rukavicích) a hoďte do kbelíku s mýdlovou vodou. Na hlemýždě se vydejte brzy ráno nebo po setmění.

Nastražte past

Velmi účinná je tzv. pivní past. Naplňte nízkou nádobu (plechovku, dortovou formu) pivem. Hlemýždi do ní vlezou a utopí se. Místo piva můžete také použít směs cukru, vody a kvasnic. Nebo jim můžete jednoduše vytvořit pěkné zákoutí (obrácená slupka od grapefruitu, meloun, úkryt z mírně vyvýšených prken). Hlemýždi tam rádi vlezou a vy je chytíte.

Ujistěte se, že se jim vaše místo nelíbí.

Šneci milují vlhkost, stín a mulč. Pokud jim zahradu znepříjemníte, půjdou jinam. Proto se o zahradu starejte, uklízejte odumřelé listí a zbytky rostlin, a to i na podzim. Tehdy slimáci kladou vajíčka. Nepřehánějte to s mulčovací kůrou.

Pěstujte rostliny, které nemají rádi

Šneci nemají rádi ani vůni levandule, rozmarýnu a šalvěje. Vyhýbají se také rostlinám s chlupatými, pichlavými nebo kožovitými listy.

Zkuste měděnou pásku

Zejména u vyvýšených záhonů se vyplatí použít měděnou pásku podél okrajů. Když se jí šnek dotkne, vyvolá v jeho těle pocit podobný elektrickému šoku. A to se mu nelíbí.

Můžete také zkusit posypat části zahrady sušenou diatomitovou zeminou a někteří lidé používají drcené vaječné skořápky. Šneci nebudou nadšeni, pokud místo obvyklého zavlažování hadicí použijete podzemní zavlažovací systém.

Leave a Response