Blog

Hnojení rajčat po výsadbě – zde je návod, jak na to

162views

Jejich hnojení je stejně důležité jako u každé jiné zeleniny. Chcete-li získat velké a chutné plody, musíte vědět, čím je po výsadbě na zahradě zalévat.

První hnojení rajčat

Než začnete rajčata hnojit, musíte nechat rostlinu zakořenit v půdě. To trvá asi 10 dní. Až začne sazenička aktivně růst, můžete začít s hnojením.

Všimněte si vzhledu rostliny. Pokud má tenký stonek a malé, žluté listy, nemá dostatek dusíku. V takovém případě by se mělo přikrmovat dusíkem. Pro tento účel použijte hnojiva s přednostním obsahem dusíku nebo aplikujte dusičnan vápenatý (na 10 litrů je třeba 10 gramů).

Pokud rostlina vypadá zdravě, neměla by se dusíkem krmit. Lepší je použít slané hnojivo s vápníkem, draslíkem a fosforem. Hnojení touto směsí by se mělo provádět, když začnou růst plody.

Zkušení zahrádkáři spoléhají na hnojení, díky kterému budou rajčata sladší. K tomu potřebujete vodu, lisované droždí (10 g na 5 litrů) a půl šálku cukru.

Droždí nasypte do vody a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté přidejte cukr a vše dobře promíchejte. Touto směsí postříkejte rostliny a postup opakujte jednou za dva týdny.

V některých případech mohou rajčata onemocnět fytoftorou. Choroba se přenáší z jednoho keře na druhý, takže aby nedošlo k poškození úrody, je třeba rostliny včas vyléčit.

Péče o rajčata

Aby plody dobře a rychle dozrály, je třeba je dvakrát týdně důkladně zalévat. Tuto proceduru je nejlépe provádět večer, protože v noci se vlhkost lépe vstřebává. K zavlažování se používá pouze teplá voda bez chlóru, která se lije přímo ke kořenům. V tomto případě se doporučuje přidat trochu jódu – 7 kapek na 10 litrů. To může urychlit dozrávání a zlepšit kvalitu chuti.

Zdravotní stav rajčat vždy poznáte podle stavu keříků. Pokud jsou příliš křehká a slabá, znamená to, že nemají dostatek dusíku. Chcete-li ho obnovit, hnojte solankou, kterou zředíte dvěma polévkovými lžícemi v kbelíku s vodou. Pokud začnou listy usychat, znamená to nedostatek draselného hnojiva (zřeďte polévkovou lžíci v kbelíku s vodou) nebo po zalití přidejte pod každý keř lžičku dřevěného popela.

Keře lze tvarovat na dva nebo tři stonky. K tomuto účelu ponechte jeden nebo dva výhony – nutně ten první, nejsilnější. Ostatní se zaštípnou, aby se rostlině nevytrhávala přebytečná síla. Když začnou plody červenat, je třeba každý týden odstraňovat spodní listy. Díky tomu bude mít rostlina více síly na dozrávání nových plodů.

Leave a Response