Blog

Jak bojovat proti plísním a moučnivce pomocí jódu: ne každý o tom ví

132views

Jód je cenově dostupný doplněk stravy pro všechny zahrádkáře, který nejen zvýší výnosy vašich záhonů, ale také poskytne ochranu proti většině chorob a odradí škůdce. Dnes se s vámi podělíme o několik receptů, jak správně používat jód k hnojení a posílení imunity rostlin.

Několik kapek jódu dokáže účinně bojovat proti padlí, hnilobě plodů a kořenů, houbám a plísním.

Jak používat jód proti plísním

Phytophthora je nebezpečná choroba, která může rostliny zcela zničit. Tato houba napadá listy a plody. Smíchejte 1 litr nízkotučného mléka, 10 litrů vody a 15 kapek jódu. Rostliny by se měly stříkat každých 10 dní. Tento roztok můžete začít aplikovat v 15. týdnu, poté, co se objeví první květy.

Jód proti škůdcům

Zvláštním problémem pro rostliny jsou larvy housenek a blanokřídlých.. Existuje však osvědčený způsob, který tyto škůdce ze zahrady na dlouhou dobu vyžene. Stačí zředit 20 ml farmaceutického jódu v kbelíku s vodou (10 litrů). Zalévejte rostliny, přičemž na každý keř použijte 1 litr roztoku. Tato metoda se osvědčuje zejména u rybízu a angreštu.

Jód proti plísni

Plíseň práškovitá napadá mimo jiné rybíz, maliny, angrešt, růže, okurky a rajčata. Chcete-li rostliny zachránit, ošetřete je roztokem jódu. Za tímto účelem rozpusťte v 10 litrech vody 1 polévkovou lžíci tekutého nebo strouhaného mýdla, 1 litr odstředěného mléka a 10 kapek jódu. Postřik provádějte každých 14 dní, dokud choroba zcela nezmizí.

Jód je také vynikajícím hnojivo pro okurky a rajčata.. Stačí rozpustit 10 kapek jódu v 5 litrech vody a zalít rostliny, když se objeví první květy. Na každý keř použijte 1 litr roztoku.

Důležité upozornění!

Při zalévání jodovým hnojivem se vyhněte přímému kontaktu se stonkem rostliny. Nejlépe je vzdálit se od stonku asi 20 cm.

Používejte jód na zahradě. Je to zcela přírodní a bezpečné řešení.

Leave a Response