Blog

Napadení zahrady mravenci? Tady je návod, jak to napravit a jak tomu zabránit (bez chemikálií)

70views

Setkáváte se na zahradě pravidelně s rojícími se hnízdy mravenců a nechcete je? Uvádíme několik užitečných rad, které vám pomohou hnízda odstranit nebo jim zabránit, a to bez použití chemických prostředků.

Již dříve jsme uvedli tip, že mravence můžete snadno oklamat a poslat je opačným směrem (nebo je chytit do pasti) pomocí pomocí chodníkové křídy. Ale přemnožení mravenců na trávníku nebo kolonie mravenců v kuchyni to bohužel nespraví. Naštěstí existuje několik dalších triků, kterými můžete zamoření mravenci napravit.

Více mravenců = více mšic

Předem si řekněme, že mravenci nejsou škodná zvířata a stejně jako ostatní hmyz mají své užitečné vlastnosti. Například jsou hvězdami v uklízení odpadků. Pokud se tedy s mravenci na své zahradě pravidelně setkáváte, je to samozřejmě naprosto v pořádku. Když se to ale mravenci jen hemží, je pochopitelné, že to není vždy příjemné. Nemusí přímo škodit vašim rostlinám, ale mohou nepřímo způsobit napadení mšicemi. Mravenci totiž rádi zabíjejí larvy berušek, které jsou zároveň přirozeným nepřítelem mšic. Není to zcela náhodné, protože mravenci milují medovici vylučovanou mšicemi. S radostí se tak starají o to, aby mšice zůstaly naživu.

Kromě toho se samozřejmě objevují i červení mravenci, které v trávě pravděpodobně vůbec nechcete. Zvláště když se na trávě hodně hraje nebo je zdraví, není to příjemné, protože mohou zákeřně bodat.

Přerušte stezku okurkou nebo chodníkovou křídou

Mravenci jdou do svého hnízda vždy po stejné stezce. Jak jsme psali na začátku tohoto článku, můžete ji snadno přerušit čárou. (chodníkovou) křídou, ale můžete jim také na cestu položit zábranu ze slupek od okurek. To nemají rády a tímto způsobem je svedete z cesty, čímž ztratí vytyčenou trasu.

Obrázek © iStock – dirkbaltrusch

Postarejte se o nevábné pachy v zahradě

Některé silné pachy mohou mravence také značně zmást. Mezi rostliny, květiny a bylinky, které mravenci opravdu nemají rádi, patří afrikán, měsíček, pažitka, majoránka, levandule, máta a bazalka, takže tipy Milieu Centraal.

Ne vždy to však funguje, protože to může způsobit, že se mravenci ztratí a odejdou na jiné místo na zahradě.

Rozsypte kávovou sedlinu, cibulový nebo česnekový prášek.

Dalšími přírodními repelenty, kterými můžete na zahradě mravence vyplašit nebo odpudit, jsou: kávová sedlina, cibulový prášek, česnekový prášek a opět okurka (plátky nebo slupky). Řešení by podle Milieu Centraal poskytly také rozdrcené lístky máty, sáčky mátového čaje nebo čerstvé listy rajčat.

Měď

Mravenci také nemají rádi měď. Pokud nechcete, aby se mravenci na určitém místě vyskytovali, můžete vytvořit bariéru například z měděného pletiva, měděného drátu, měděné pásky nebo měděných mincí.

Vroucí voda nebo tekoucí voda

Chcete zlikvidovat mraveniště na zahradě najednou bez škodlivých a životní prostředí poškozujících prostředků? Pak to můžete udělat tak, že je zalijete vařící vodou. K zvířatům to bohužel není šetrné, ale účinné ano. Možná to budete muset zopakovat podruhé, protože ne všechna voda se může dostat do celé nory hned.

Pokud se vám to zdá příliš svízelné, můžete to zkusit i s tekoucí vodou. V takovém případě mravenci opustí své hnízdo místo toho, abyste je zabili.

Napadení zahrady mravenci? Tady je návod, jak to napravit a jak tomu zabránit (bez chemikálií)Obrázek © iStock – Ray Orton

Odstraňte nebo přemístěte celá mravenčí hnízda

Chcete raději odstranit nebo přemístit celá mravenčí hnízda najednou? Pak vám společnost Milieu Centraal poradí následující: Naplňte květináč zeminou ze zahrady a postavte ho na mraveniště dnem vzhůru. Přibližně po deseti dnech (v závislosti na počasí) mravenci své hnízdo do květináče přestěhují a vy ho můžete celé přemístit na místo, které si sami vyberete. Například do kontejneru na GFT, na jiné místo na zahradě nebo do kurníku. Slepice přece mravence milují!

Nasaďte přirozeného nepřítele

Můžete také nechat pracovat jejich přirozeného nepřítele. V zahradnickém centru můžete zakoupit háďátka a vypustit je do mraveniště. Tyto hlístice jsou drobní parazité, kterým mravenci nedokážou odolat, takže uhynou nebo opustí hnízdo.

Prevence proti mravencům v domácnosti

Zejména v létě není nic divného na tom, když se s mravenci pravidelně setkáváte i ve své domácnosti. K tomu můžete samozřejmě použít známé krabičky s nástrahami proti mravencům, ale ještě lepší je zabránit jejich vstupu do domu. Zvláště důležité je, abyste po sobě nenechávali žádné zbytky jídla. Ne na podlaze, ale ani na stole nebo kuchyňské lince, protože na to mají radar. Chytré je také zkontrolovat dům a uzavřít všechny škvíry a otvory, aby už nemohli jen tak vniknout dovnitř.

Další články z RTL Living najdete zde:

Leave a Response