Blog

Po deštích přihnojte okurky tímto hnojivem. Stačí jej jen smíchat

120views

Na začátku června začínají nedávno vysazené pozemní okurky intenzivně růst a právě začínají kvést a plodit. To je nejlepší doba pro aplikaci přírodní výživy, která je stimuluje k tvorbě úrody. Nejlépe je zalévat okurky tímto odvarem po velkém dešti, kdy jsou účinky ohromující.

Teprve nyní můžeme rozhodnout, jak bohatá bude v této sezóně úroda. Vyplatí se okurky vyživovat domácím hnojivem, které si připravíme v krátké době. Zkušení zahrádkáři to dělají vždy.

Okurky potřebují přikrmovat

V červnu se již okurky vyvíjejí na cílovém místě, které by mělo být slunné, teplé a chráněné před větrem. Půda by zde zase měla být úrodná, propustná a mírně zásaditá.

Hlavní složkou pro okurky je voda, které by měly mít dostatek. Okurky by se měly zalévat několikrát týdně, v horkých dnech jednou denně, nejlépe ráno nebo večer, mírným množstvím dehydrované vody. Poznámka: Zeleninu nezalévejte po odkvětu listů.

Zasazené na správném místě, v dobrých podmínkách a při správné péči poskytnou okurky velmi bohatou úrodu a mnoho drobných plodů. K tomu však rostlina potřebuje hodně energie a živin, které jí dodáme v hnojivu.

Okurky. Jak je mám krmit?

Aby okurky dostaly správné množství živin, doporučujeme před zasazením sazenic do půdy obohatit půdu kompostem, například posekanou trávou, kopřivami nebo dřevěným popelem.

Při péči o okurky je důležité odplevelení půdy. Zbavíte se tak přirozených rostlinných konkurentů, kteří by mohli okurkám „brát“ důležité živiny. Růst plevelů lze omezit mulčováním – k tomu lze použít i posekanou trávu. Je to také účinný způsob, jak udržet půdu vlhkou.

Okurky je však nutné hnojit v době jejich intenzivního růstu, tj. v době kvetení a tvorby plodů. Tehdy se vyplatí používat kvasnicová hnojiva.

Recept na kvasnicové hnojivo pro okurky

Kvasnice, které tradičně používáme v kuchyni, jsou nezbytné i na zahradě. Stimulují růst rostlin tím, že jim dodávají vitaminy a minerální soli, a díky nim si sazenice vytvoří silný kořenový systém. Účinně chrání okurky před houbovými chorobami a napadením škůdci.

K přípravě domácího krmiva potřebujete pouze jedno balení kvasnic, které přidáte do 10 litrů vody. Přidejte lžičku cukru, který hnojivo vyživí. Celou směs míchejte, dokud se droždí nerozpustí, a nechte ji dvě hodiny odstát.

Hotový roztok je vhodný k zalévání okurek. Podávejte jednou za 14 dní, nejlépe po silných deštích. Vlhká půda po dešti lépe absorbuje odvar, který rostliny rychle asimilují.

Leave a Response